Premierul interimar, Emil Boc, a cerut, marti, Senatului sa modifice Legea de organizare a Guvernului in asa fel incat Cabinetul demis sa poata adopta atat bugetul pentru 2010, dar si proiectele de legi privind responsabilitatea fiscala si sistemul unitar de pensii, parte a angajamentelor asumate cu FMI, informeaza Mediafax. El a aratat ca spera sa gaseasca "intelegere" la Senat.

  • "As solicita Senatului, ca si camera decizionala, ca in cadrul amendarii legii de organizare a Guvernului sa faca mentiunea ca acest Guvern interimar si orice Guvern interimar sa aiba posibilitatea sa initieze proiecte de legi care vizeaza bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si punerea in aplicare a prevederilor acordurilor internationale la care Romania este parte. Aici este vorba de doua legi - legea responsabilitatii fiscale si legea pensiilor, pe care noi am inaintat-o, Parlamentul a clasat-o, a demis Guvernul, dar o vom redepune din nou, pentru a putea sa ne respectam angajamentele pe care Romania le are in raport cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International".

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii a fost inaintat de Guvern la Parlament pentru asumarea raspunderii, procedura care nu a mai fost insa parcursa dupa ce Cabinetul a fost demis prin motiune de cenzura. De asemenea, proiectul legii responsabilitatii fiscale, a carui elaborare revine tot in sarcina Guvernului, trebuie realizat in consultare cu FMI si CE, astfel ca forma finala a actului normativ va fi stabilita in zilele urmatoare, dupa ce institutiile internationale vor transmite Executivului propriile observatii.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat sa inainteze Parlamentului bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pentru anul 2010. De asemenea, si comisia juridica din Senat a dat, marti, un aviz favorabil in acest sens.