Presedintele Traian Basescu a afirmat marti ca nu si-a propus sa dizolve Parlamentul in cazul in care va mai castiga un nou mandat la presedintie, obiectivul principal fiind sa formeze un Guvern si indeamna partidele din noua majoritate sa faca acelasi lucru, daca unul din candiatii lor va castiga, transmite NewsIn.

  • "Nu mi-am propus sa dizolv Parlamentul, obiectivul meu este sa avem Guvern. Or, imediat dupa prezidentiale voi incerca sa realizez Guvernul, daca nu se realizeaza pana atunci", a afirmat presedintele, rugat sa comenteze afirmatia judecatorului Curtii Constitutionale, Ion Predescu, conform careia Basescu nu ar putea sa dizolve Parlamentul in cazul castigarii unui nou mandat de presedinte.

Totodata, el a punctat necesitatea unui Guvern si spune ca partidele din noua majoritate, PSD, PNL si UDMR "n-au decat" sa numeasca un prim-ministru daca unul dintre candidatii lor va castiga scrutinul prezidential.

  • "Cred ca PNL, PSD, chiar UDMR ar putea sa darame criza decat sa tot darame Guverne. Romania are nevoie de Guvern, repede si cred ca ar fi foarte bine daca Parlamentul ar lucra sa avem un Guvern. Dupa alegeri, pentru ca eu inteleg asa, ei vor sa amane totul pana dupa alegeri, plecand de la recunoasterea faptului ca presedintele numeste primul ministru. Daca vor sa numeasca un prim-ministru, au majoritate suficienta, n-au decat sa darame Guvernul, daca vor castiga prezidentialele, sa isi puna primul ministru pe care il doresc, dar acum Romania are nevoie de un Guvern", a mai spus Basescu.

Judecatorul Curtii Consti­tutionale, Ion Predescu, a declarat, marti, pentru cotidianul "Gandul", ca noul presedinte, indiferent care va fi acesta, nu poate dizolva Parlamentul nici inainte, nici dupa alegeri.

Presedintele Traian Basescu declara pe 16 octombrie ca, daca se implinesc cele 60 de zile prevazute de Constitutie in care Parlamentul poate da un vot pentru noul Guvern si sunt respinse doua propuneri de premier, poate dizolva Parlamentul chiar pe 7 decembrie, fara sa astepte noul presedinte.