Traian Basescu i-a acuzat luni pe "conducatorii" care au preluat puterea dupa fuga lui Ceausescu, in 1989, ca, "prin formule propagandistice", "au scos armata in strada si au omorat 1.600 de romani".

"Dupa executarea lui Ceausescu, s-a gasit cu cale ca trebuie sa luptam impotriva teorirstilor", a declarat seful statului, intr-o declaratie de presa sutinuta la Aeroportul Henri Coanda, inaintea deplasarii in Germania, unde va participa la celebrarea celei de-a 20-a aniversari a caderii Zidului Berlinului.

"Astazi, pentru toate fostele tari comuniste se implinesc 20 de ani de la declansarea procesului de revenire la lumea occidentala", a afirmat luni presedintele Traian Basescu, subliniind faptul ca Romania este singura tara unde tranzitia de la comunism la capitalism s-a facut cu varsare de sange.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

  • Daca in Germania, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, acest proces a avut loc fara varsare de sange, Romania a fost singura tara unde fostii conducatori, dar si conducatorii de dupa plecarea lui Ceausescu au gasit cu cale sa foloseasca formule propagandistice care au justificat scoaterea armatei in strada si uciderea a peste 1.600 de romani.
  • Dupa executarea lui Ceausescu, s-a gasit cu cale ca trebuie sa luptam impotriva teorirstilor. Cei ce au preluat puterea nu au ezitat sa foloseasca armata in lupta impotriva teroristilor.
  • Am invitat sa ma insoteasca in aceasta delegatie un tanar a carui mama a fost ucisa la Revolutie, el se numeste Arion Emil Banciu, student in Timisoara.

Traian Basescu participa luni, la invitatia cancelarului german Angela Merkel, la ceremoniile dedicate celebrarii a 20 ani de la caderea Zidului Berlinului, anunta Administratia Prezidentiala.