Incertitudinea politica din Romania, in ceea ce priveste numele viitorului premier, risca sa se prelungeasca, prapastia dintre seful statului si partidele de opozitie adancindu-se pe zi ce trece. Vineri, Traian Basescu l-a desemnat prim-ministru pe Liviu Negoita, un avocat in varsta de 47 de ani, membru al Partidului Democrat-Liberal, o noua tentativa de a oferi Romaniei un Guvern, dupa ce Cabinetul Boc, inca in functie, a fost demis de Legislativ prin motiune de cenzura, pe 13 octombrie, scrie AFP.

Precedentul premier desemnat de Traian Basescu, economistul Lucian Croitoru, a esuat miercuri in a obtine votul de investitura al Parlamentului.

France Presse aminteste ca, desi Liviu Negoita a propus partidelor formula unui guvern de uniune nationala, opozitia a respins deja aceasta oferta.

AFP citeaza si declaratia lui Mircea Geoana, pe care il descrie ca principalul contracandidat al actualului presedinte la alegeri: "Traian Basescu a anulat si ultima sansa de a avea un guvern stabil inaintea alegerilor prezidentiale".

AFP aminteste si de riscul ca Romania sa nu primeasca la timp urmatoarea transa din imprumutul de la FMI si preia si declaratia lui Nicolae Chidesciuc, economist-sef la ING Romania: "Fondul Monetar International a incercat sa ne readuca cu picioarele pe pamant. Oamenii politici romani credeau ca vor obtine banii de la FMI indiferent ce ar face, insa astazi, Fondul i-a pus putin sub presiune. Este o decizie buna pentru ca reformele necesare pentru tara sa fie facute".

Si Reuters anunta ca presedintele Romaniei l-a nominalizat, vineri, pentru fotoliul de premier pe Liviu Negoita, primarul unui sector al Bucurestiului, in contextul in care Fondul Monetar International si-a suspendat misiunea de evaluare in Romania si ia in calcul amanarea acordarii urmatoarei transe din imprumut, pana la solutionarea crizei politice din aceasta tara.

Reuters apreciaza, insa, ca este de asteptat ca Liviu Negoita sa esueze in a castiga simpatia opozitiei care domina Parlamentul si care a respins precedenta propunere de premier a lui Traian Basescu - economistul Lucian Croitoru.