Decizii contradictorii legate de campania lui Traian Basescu pentru referendum. Biroul Electoral Central a admis joi contestatia PDL impotriva deciziei BEJ Constanta de a fi indepartate de pe panourile electorale destinate campaniei pentru referendum a afiselor cu Traian Basescu, o decizie similara fiind luata si in cazul BEJ Iasi. "Partidul Democrat Liberal a castigat batalia in fata coalitiei Grivco (PNL-PSD) de la Iasi", se arata intr-un comunicat al PDL. Traian Basescu a afirmat joi dimineata, la Realitatea FM, ca "nu ii convine" ca se creaza o confuzie intre mesajul referendumului si cele de candidat, dar ca e totusi "o actiune a presedintelui pe care trebuie sa o promovez".

Si birourile Electorale Judetene (BEJ) din Gorj, Timis si Giurgiu au admis, joi, contestatiile PNL cu privire la afisele care il infatiseaza pe Traian Basescu care indeamna electoratul sa voteze „Da” la referendum, transmite corespondentul NewsIn. PDL a anuntat ca le va contesta la Biroul Electoral Central si ca, pana la finalizarea contestatiilor, primarii n-au voie sa indeparateze afisele.

Biroul Electoral Judetean Iasi a decis, luni, indepartarea afiselor care il infatiseaza pe Traian Basescu indemnand electoratul sa mearga la referendum, in urma unei plangeri depuse de PNL Iasi, care a acuzat ca se incalca legea 370/2004, privind alegerea presedintelui Romaniei.

In mai multe judete precum Iasi, Cluj, Dolj, Covasna, Suceava, Constanta sau Giurgiu, PNL sau PSD, dupa caz, au cerut birourilor electorale judetene indepartarea afiselor care il infatiseaza pe Traian Basescu indemnand electoratul sa mearga la referendum.

Potrivit liberalilor, Legea 370 prevede ca locurile speciale de afisaj sunt destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, iar pe aceste panouri nu pot fi amplasate materiale de alta natura, precum cele destinate campaniei pentru referendum, in timp ce Codul adoptat la Venetia afirma ca autoritatile administratiei publice trebuie sa-si respecte obligatia de neutralitate si nu trebuie sa influenteze rezultatul scrutinului printr-o campanie excesiva si unilaterala.

  • Traian Basescu la Realitatea FM: Nici mie nu imi convine ca se introduce aceasta confuzie pentru unii dintre romani, dar in situatia in care guvernul nu a alocat nici un leu pentru promovarea referendumului, partidele politice nu vor sa vorbaesca despre referendum, este totusi o actiune a presedintelui pe care trebuie sa o promovez. Altfel nu s-ar sti despre referendum si nici despre obiectivul acestui referendum. Mi-am asumat acest risc, de a promova referendumul din 22. Realizator: Altii au spus: amestecandu-le, dle Traian Basescu, va creati un avantaj foarte mare in lupta cu contracandidatii dvs.  Mi l-as fi creat daca puneam referendumul pe data de 6, in turul II, dar dijn moment ce avem 12 candidati plus Traian Basescu nu cred ca asta creeaza un avantaj. Ar fi fost incorect daca il puneam pentru data de 6 decembrie. Si cred ca ar fi fost mai incorect daca il puneam la o data la care trebuia sa organizam referendumul cu toate costurile unui referendum, de peste 20 de milioane de euro.