Premierul desemnat Lucian Croitoru a fost respins la votul din Parlament cu 250 de voturi contra si 189 pentru. In aceste conditii, Guvernul Boc II ramine interimar si este asteptata reactia presedintelui Basescu, care poate desemna un alt premier sau poate prelungi interimatul Guvernului Boc.

Imediat dupa vot, reprezentantii PSD si PNL si-au reafirmat sprijinul pentru Klaus Johannis, pe care l-au propus premier.

Asa s-a derulat ziua votului: declaratii, strategii, negocieri

UPDATE 19 (15.08): Votul s-a incheiat. A inceput numaratoarea bilelor.

UPDATE 18 (14.31): A inceput votul cu bile prin apel nominal.

UPDATE 17 (14.27): Proiectul de hotarare care solicita Guvernului Boc II sa depuna bugetul pe 2010 a fost adoptata de catre Parlament cu 259 pentru PSD, PNL, UDMR si Minoritati 4 voturi impotriva si 120 de abtineri PD-L

UPDATE 16 (14.23): Declaratia politica prin care Parlamentul asigura FMI ca Romania isi va respecta angajamentele a fosta adoptata.

UPDATE 15 (14.05): Plenul a acceptat cele doua noi puncte pe ordinea de zi cu 216 voturi pentru (PSD, PNL, UDMR si minoritati), 110 abtineri din partea PD-L si 1 vot impotriva.

UPDATE 14 (13.55): PD-L cere ca votul pe cele doua proiecte de hotarare propuse de PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor sa aiba loc dupa votul de investitura a Cabinetului Croitoru.

UPDATE 13 (13:40): In interiorul Birourilor Permanente PSD, PNL, UDMR si minoritatile au propus ca hotararea care solicita Guvernului Boc II sa depuna bugetul sa fie supusa la vot inaintea votului pentru guvernul Croitoru. PD-L nu este de acord cu noua ordine de zi. Sedinta s-a reluat.

UPDATE 12 (13.15): PSD a cerut pauza de consultari pentru a permite Birourilor Permanente sa se reuneasca si sa completeze ordinea de zi cu prezentarea proiectului de hotarare care cere Guvernului sa depuna proiectul bugetului.

UPDATE 11 (13.10): Croitoru a recitat poezia "Pelerinii" de Lucian Blaga in replica la intrebarea retorica a lui Crin Antonescu "Ce cautati azi in Parlament?".

Lucian Croitoru: "Am fost intrebat ce caut aici. Am venit sa-mi fac datoria"

- Nu cred ca cineva din Parlament trebuie sa ma intrebe ce caut aici. Urmez procedurile constitutionale si am venit sa imi fac datoria. Presedintele tarii mi-a incredintat acest mandat si inteleg sa-l duc la capat

- Ma gandesc ca si fiica mea urmareste la televizor aceasta sedinta a Parlamentului si s-ar putea intreba in ce sens este tatal sau nesimtit politic. Nu am nesimtire politica, nu acesta este motivul pentru care am venit in fata Parlamentului, am venit pentru ca am simtirea financiara pe care am incercat sa v-o descriu in detaliu

UPDATE 10 (13.05): PSD impreuna cu PNL si grupul minoritatilor au elaborat un proiect de hotarare prin care sa permita Guvernului Boc II demis sa prezinte proiectul de buget pe 2010. De asemenea, PSD impreuna cu PNL, UDMR si minoritati au pregatit si o declaratie politica prin care asigura FMI ca Romania isi va respecta angajamentele pe care le are cu Fondul. Astfel, acest consens intre partide da legimitate Guvernului Boc sa depuna bugetul in Parlament. Se doreste ca cele doua documente sa fie prezentate la finalul sedintei plenului reunit.

Sa presupunem ca suntem in Evul Mediu si colega noastra Aura Vasile este acuzata de vrajitorie in fata unui tribunal popular. In situatia aceasta, nu as vota deloc pentru ca eu nu cred ca exista vrajitorie

Varujan Pambuccian

UPDATE 9 (12.14): Varujan Pambuccian:"Grupul minoritatilor va fi prezent la sedinta plenului, dar nu va vota"

UPDATE 8 (12.12): Kelemen Hunor: Parlamentarii UDMR vor vota impotriva investirii guvernului propus de domnul Croitoru.

- Este un vot pe raspunderea politica si respectarea principiului majoritatii. Avem ocazia sa aratama azi, in Parlamentul Romaniei, sa aratam daca ne e frica sau nu.

- Acest Guvern este un guvern politic cu o masca transparenta de tehnocrati si fara majoritate, fara autoritate politica si, pana la urma, fara raspundere politica

Gabriel Oprea: Cei 19 parlamentari independenti vor sprijini Guvernul Croitoru

Deputatul independent Gabriel Oprea a facut apel, in plenul reunit, in numele celor 19 parlamentari neafilialti politic, pentru sprijinirea prin vot a Guvernului Croitoru, relateaza Mediafax. "In numele parlamentarilor independenti din Senat si Camera Deputatilor, suntem 19 la numar, noi o sa sprijinim guvernul propus de Lucian Croitoru, vom vota astazi pentru echilibru si pentru progres, cu speranta ca va fi ultima zi a crizei politice din Romania", a spus Oprea.

UPDATE 7 (12.03) Crin Antonescu: Domnule Croitoru, nu inteleg ce cautati azi aici, in Parlament

- Faptul ca dvs sunteti prezent azi aici in ciuda acestor lucruri imi arata ca dvs si, mai periculos, oamenii politici care va insotesc ne spun din doua una: fie ca Parlamentul nu mai conteaza, si noi suntem de decor, fie ca mizati pe coruperea unor parlamentari

- Parlamentarii PNL voteaza categoric impotriva acestui guvern

UPDATE 6 (11.50): Mircea Geoana: Vom reveni cu propunerea Klaus Johannis premier

- Traim astazi in Parlament o scena de teatru absurd

- Regret ca un numar de oameni, buni profesionisti, au fost obligati, ademeniti si impinsi intr-un joc politic din care vor iesi cu reputatia deformata, dupa o perioada efemera de glorie in fata camerelor de luat vederi

- Ceea ce asistam de cateva saptamani si astazi in Parlament, de cand Boc a ramas singur la guvernare, este atmosfera de frica, de tensiune, de intimidare si santaj pe care regimul Basescu-Boc il impun Romaniei. Este atmosfera de sfarsit de domnie

- Ii vom solicita actualului presedinte reintrarea in logica democratica legala, vom reveni cu propunerea cu Klaus Johannis prim-ministru

- Sa il lasam pe domnul Boc, doamna Udrea, domnul Videanu si Berceanu sa fie la guvernare, pentru ca asta e pohta ce-a pohtit Traian Basescu si peste patru saptamani, patru zile si noua ore sa ii facem alt cadou, un concediu binemeritat de reculegere, sa-si foloseasca brevetul de navigator, pe care l-a reinnoit in aceasta vara cu un sentiment de premonitie

Vreau sa-i spun fetei mele, care ma urmareste la TV, ca nu sunt nesimtit politic, asa cum am fost acuzat

Lucian Croitoru

UPDATE 5 (11.26): Premierul desemnat Lucian Croitoru si-a prezentat, in aproximativ 30 de minute, programul de guvernare. Dintre declaratii:

- Romania a asigurat finantari cu FMI si Banca Mondiala, iar aceste acorduri sunt puse in pericol de criza politica

- Guvernul pe care il propun constituie solutia adecvata pentru a relua cresterea economica

- Romania are nevoie de aproximativ 3,5 mld. euro pana la sfarsitul acestui an, pentru mai putin de doua luni. Amanarea reformelor face ca nevoile de finantare ale statului roman sa creasca catre 5 mld. euro pentru aceeasi perioada, in conditiile in care nici UE, nici FMI nu vor mai acorda transele. Astfel, instabilitatea politica determina cresterea costului statului roman cu aproape 1,5 miliarde de euro

- FMI a acceptat ca jumatate din valoarea transelor sa fie trimisa la Ministerul Finantelor

- Bancile vor prefera un client sigur cum este Guvernul

- Starea financiara a tarii este in acest moment sub control

- Cresterea impozitelor nu este o solutie si ar fi ineficienta, mai ales ca problemele sunt generate de cheltuielile bugetare

- Cresterea ratelor dobanzii ar afecta si procesul de creditare a sectorului privat.

Geoana:"Ii vom face cadou lui Basescu, de ziua sa, mentinerea Guvernului Boc"

Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a urat miercuri "La multi ani" lui Traian Basescu si a precizat ironic ca-i va oferi sefului statului cadou de ziua sa mentinerea Guvernul Boc, relateaza NewsIn. Traian Basescu implineste miercuri 58 de ani.

"O sa-i facem cadou ceea ce si-a dorit din totdeauna, Guvernul Boc. Il va avea din nou pe domnul Boc prim-ministru, e cel mai frumos cadou pe care i-l putem face. La multi ani!", a declarat Mircea Geoana referindu-se la votul negativ pe care parlamentarii PSD il vor acorda miercuri Cabinetului Croitoru, ceea ce va duce la mentinerea in functie a actualului Guvern.

Ati vazut cum e imbracata Udrea? Ati vazut in ce culori? E ciclam, e tipatoare!

Mircea Geoana

UPDATE 4 (10.47): A inceput sedinta din plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, cu o intarziere de aproape o ora, din cauza sedintelor de grup sustinute de parlamentarii PSD si PNL.

"Avem 391 de parlamentari prezenti, 79 absenti, cvorumul este indeplinit", a anuntat Mircea Geoana, presedintele Senatului, care conduce sedinta. Ordinea de zi si programul de lucru au fost aprobate.

Ministrii Cabinetului Croitoru au la dispozitie 60 de minute pentru alocutiuni. Celorlalte formatiuni politice le sunt alocate un numar limitat de minute, astfel: PD-L - 55 de minute, PSD - 54 de minute, PNL - 31 de minute, UDMR - 10 minute, iar minoritatile nationale si cei care nu apartin unui grup parlamentar au la dispozitie cate 6 minute.

UPDATE 3 (10.43): Parlamentarii PSD vor vota "la vedere" impotriva Cabinetului Croitoru, au decis grupurile parlamentare ale partidului in cadrul sedintei avute dimineata, inaintea plenului reunit.

UPDATE 2 (10.27): Surse parlamentare sustin ca, daca guvernul Coritoru nu va primi votul de investitura, Traian Basescu va nominaliza repede un alt premier, pentru ca un guvern interimar va avea dificultati in a promova bugetul de stat pe 2010 - conditie esentiala in negocierile cu FMI

UPDATE 1 (10.25): Parlamentarii PSD si cei ai PNL sint in sedinte de grup, si nu e clar ce strategie vor aplica. Iata cele citeva scenarii:

1. Vor veni in sala pentru a asigura cvorumul de sedinta, dar nu-si vor exercita dreptul de vot

2. Vor veni la sedinta si vor vota impotriva Guvernului.

Parlamentarii si-au luat, de asemenea, si masuri de prevenire impotriva imbolnavirii cu noul virus gripal, unii dintre ei venind la sedinta cu masti chirurgicale. Senatorul social-democrat Ion Vasile a impartit colegilor mai multe astfel de masti de protectie, insa acestia nu le-au purtat pe fata.

Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului este programata sa inceapa la ora 10.00.

Background: miza votului de miercuri, 4 noiembrie 2009

Premierul desemnat Lucian Croitoru isi va prezenta miercuri, in plenul Parlamentului, echipa si programul de guvernare, pentru a fi supuse votului de investire. In timp ce PDL a anuntat ca se va pronunta pentru validarea guvernului propus, reprezentantii PSD, PNL si UDMR au decis ca nu vor vota propunerile facute de premierul desemnat Lucian Croitoru pentru functiile de ministri.

Pentru ca Guvernul Croitoru sa fie investit este nevoie de votul majoritatii senatorilor si deputatilor. In total sunt 471 de senatori si deputati iar cvorumul legal se considera intrunit cand voteaza jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor. Ca sa treaca, Guvernul Croitoru are nevoie de 236 de voturi, in conditiile in care este sustinut doar de PD-L, cu 172 de parlamentari.

In cazul in care acest cabinet va pica testul legislativului, presedintele Traian Basescu va trebui sa desemneze un nou premier.

Lucian Croitoru si-a prezentat echipa la 23 octombrie, cand a anuntat si ca a trimis la Parlament programul de guvernare si lista de ministri. Cabinetul Croitoru are 14 ministere, alocate unor reprezentanti PDL si unor tehnocrati, din Guvernul demis fiind pastrati 7 ministri.

Astfel, din echipa lui Croitoru fac parte Bogdan Aurescu la Externe, Mihai Seitan la Munca, Familie si Protectie Sociala, Daniel Funeriu la Educatie, Vasile Blaga la ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Radu Berceanu la Transporturi si Comunicatii, Adriean Videanu la Economie si Comert, Gheorghe Pogea la Finante, Catalin Predoiu la Justitie, Cristian Vladescu la Sanatate, Teodor Paleologu la Cultura, Emeric Florin Saghi la MAI, Mihai Stanisoara la Aparare, Sulfina Barbu la Mediu si Adrian Radulescu la Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Cei 14 ministri propusi au fost audiati saptamana trecuta de comisiile de specialitate din Parlament, insa numai doi au primit un aviz favorabil: democrat-liberalul Vasile Blaga si diplomatul Bogdan Aurescu. Avizul comisiilor parlamentare este consultativ.