Absenteism masiv si amanarea votului. Este prima varianta luata in calcul de PSD si PNL, insa PDL negociaza cu liberali si udemeristi pentru a se asigura ca miercuri, in Parlament, vor fi peste 236 de senatori si deputati, astfel incat cabinetul Croitoru sa poata fi votat, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Daca in sala vor fi sub 236 de parlamentari, nu se intruneste asa numitul cvorum legal iar votul se amana. Miza este blocarea lui Traian Basescu in perioada campaniei si amanarea nominalizarii unui nou premier, cu sanse sa fie votat de teama anticipatelor.

In total sunt 471 de senatori si deputati iar cvorumul legal se considera intrunit cand voteaza jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor. Ca sa treaca, Guvernul Croitoru are nevoie de 236 de voturi, in conditiile in care este sustinut doar de PD-L, cu 172 de parlamentari.

"Daca se amana votul pentru Croitoru, il punem pe Basescu in imposibilitatea cel putin temporara de a nominaliza un alt premier. Se analizeaza aceasta posibilitate si bineinteles implicatiile: impactul si riscurile asupra imaginii PSD, mesajul catre delegatia FMI. Miza este sa tragem cat mai mult de timp sa vina alegerile prezidentiale, dar deocamdata nu am decis nimic", au declarat sursele HotNews.ro.

Si surse la varful PNL confirma ca iau in calcul absenta parlamentarilor la votul Guvernului Croitoru: "Interesul nostru nu e sa aducem oamenii la vot. Asta e interesul PDL. Deci s-ar putea sa fie parlamentari PNL absenti, dar unii vor veni."

O alta varianta discutata de PSD este participarea la sedinta, dar fara ca parlamentarii social-democrati sa-si exercite votul. Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a evitat sa precizeze daca PSD voteaza sau nu: "PSD nu voteaza Guvernul Croitoru. Am declarat-o formal. Nu vom vota acest Guvern. Nu are importanta daca nu votam. Important e daca Guvernul este votat sau nu".

Social-democratii au adoptat tactica tergiversarii si la programarea audierilor ministrilor. In Biroul Permanent, PSD sustinut de PNL si UDMR au programat audierile ministrilor pe parcursul a trei zile iar votul pentru investirea Cabinetului peste alte trei zile.

Conducerea PSD discuta prin videoconferinta cu liderii filialelor din tara si miercuri dimineata se va consulta si cu parlamentarii.

In plina criza politica si financiara, cu expertii FMI prezenti la Bucuresti, cabinetul Croitoru vine miercuri in Parlament pentru a fi validat. Premierul desemnat de Traian Basescu impreuna cu ministrii sai are putine sanse sa fie investit in functie.

  • Ludovic Orban: "Biroul Politic al PNL a decis ca miercuri, in cazul in care cetateanul Croitoru insista sa vina in fata Parlamentului si in cazul in care Traian Basescu, nici dupa ce 12 candidati de ministri au primit aviz negativ, nu-i retrage mandatul lui Lucian Croitoru, liberalii sa voteze impotriva investirii Guvernului", a anuntat prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban, adaugand ca votul cu bile va fi "la vedere, pentru ca toata lumea sa stie clar cum voteaza parlamentarii PNL".
  • Marko Bela: "UDMR va da un vot negativ miercuri Cabinetului Croitoru. In continuare respectam intelegerea facuta cu celelalte partide si sustinem propunerea comuna privindu-l pe domnul Klaus Johannis".
  • Varujan Pambuccian: "Grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor va fi prezent miercuri la votul pentru investirea Guvernului Lucian Croitoru, dar nu va vota."

Conform Constitutiei, in cazul in care Guvernul desemnat nu intruneste numarul necesar de voturi si este respins de Parlament, presedintele poate sa faca o a doua nominalizare de premier. Surse din interiorul PSD sustin ca interesul social-democratilor ar fi ca al doilea guvern sa treaca prin Parlament dupa, si nu inaintea alegerilor prezidentiale.

Pana la alegerile prezidentiale mai sunt 18 zile, perioada in care, cel putin teoretic, un al doilea Guvern ar putea sa fie votat de catre Parlament. Premierul desemnat ar avea la dispozitie 10 zile sa vina in Parlament cu noii ministri. Urmeaza audieri la comisiile de specialitate si votul final in plen.

Cine si cand va fi nominalizat al doilea premier

Nu e clar daca Traian Basescu va nominaliza sau nu al doilea premier daca Lucian Croitoru pica la vot. "Daca Guvernul Croitoru pica, e clar ca nu-l va propune tot pe Croitoru a doua oara. Va fi altcineva, dar la fel de bine ar putea ramane Guvernul Boc interimar", au declarat pentru HotNews.ro surse de la Cotroceni.

Mai departe, conform Constitutiei in cazul in care nici cel de-al doilea Guvern nu este validat de Parlament, presedintele Romaniei poate declansa in termen de 60 de zile de la caderea celui de-al doilea guvern, alegeri anticipate.

Partidele isi fac calculele in functie de cine va fi ales presedintele Romaniei. Daca Traian Basescu va obtine un al doilea mandat, paralamentarii PSD, PNL si UDMR vor face tot posibilul sa evite alegerile anticipate si sa treaca un al doilea Guvern.

Scenarile sunt multiple dar toate sunt discutate in interiorul partidelor. Unii social-democrati vorbesc de suspendarea lui Traian Basescu in cazul in care ar obtine un al doilea mandat. Presedintele Senatului ar putea prelua prerogativele sefului de stat si ar nominaliza premierul dorit.

  • Senator PSD: "Alegerile anticipate ar putea fi declansate abia in martie 2010 daca ramane pana atunci la putere Basescu. Stiti ca am putea sa-l suspendam dupa ce obtine un al doilea mandat. E riscant si nu s-au calculat inca toate variantele, dar daca am reusi sa-l suspendam, presedintele Senatului ar putea sa preia conducerea si sa nominalizeze premierul cat Basescu ar fi suspendat."
  • Deputat PSD: "Daca castiga Traian Basescu, al doilea guvern va trece oricine ar fi nominalizat premier. Nu ne putem duce in teritoriu sa cerem din nou votul cetatenilor dupa ce un an de zile am tinut-o numai in scandal. Al doilea guvern nominalizat va fi votat de toata lumea cu mainile si cu picioarele numai sa nu se declanseze alegerile anticipate."
  • Senator PNL: "Haideti sa fim seriosi, cati dintre noi astia din Parlament  isi permit sa riste si sa se declanseze alegerile anticipate. Daca se intampla raul cel mai mare si obtine Basescu un al doilea mandat, nimeni dintre noi nu va vota impotriva unui al doilea Guvern.

Nota: Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa spuna ce cred ca se va intampla miercuri in Parlament: amanare, pica sau trece Guvernul Croitoru?