Deputatii au adoptat, marti, un proiect de lege care prevede trecerea Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert. Initiativa legislativa este semnata de liberalul Cristian David, ginerele actualului sef al Camerei de Comert a Romaniei, Mihai Vlasov, si de senatorul Dan Voiculescu.

Proiectul de lege a fost votat de PSD, PNL, UDMR si o parte din PD-L cu 242 voturi favorabile, 36 impotriva si 8 abtineri. Preluarea Registrului a starnit un adevarat scandal in Parlament de-a lungul anilor.

  • Miza acestui proiect de lege sunt banii proveniti din tarifele impuse de Registrul Comertului care vor fi directionati catre Camera de Comert a Romaniei, venit de zeci de milioane de euro anual.

Proiectul de lege prevede ca datele detinute de Registru sa fie de utilitate publica, iar banii proveniti din tarifele impuse de Registrul Comertului urmeaza sa fie directionati catre Camerele de comert judetene si apoi catre Camera de Comert a Romaniei pentru bugetul propriu. Inititiva legislatiava mai prevede ca doar excedentul de bani colectati sa fie directionati catre bugetul de stat.

Deputatii s-au certat din nou pe proiectul de lege de aceasta data initiat de PC. PDL a cerut retrimiterea la Comisie pe motiv ca proiectul e impotriva "bunului simt", iar PNL, PC si PSD au pledat pentru adoptare.

Daniel Oajdea, deputat PD-L: "Adoptarea acestui proiect de lege este impotriva moralitatii si a bunului simt. Prin acest transfer se dau bani la niste privati care probabil sponsorizeaza anumite campanii electorale. Prin preluarea Oficiului, Camerele de Comert vor avea acces la toata baza de date a firmelor private, fapt considerat de pedelist drept neloial. Suntem intr-o perioada in care se fac eforturi uriase pentru a se plati pensiile si salariile si asistam la un proiect de lege care nu face altceva decat sa dea bani la niste privati care, probabil, sponsorizeazã anumite campanii electorale. E vorba de excedent care merge la bugetul de stat. Despre ce excedent e vorba? Trebuie sa stie cei care ne urmaresc ca cei din Camerele de Comert isi vor face salarii pe care ei le vor suporta - agentii economici".

Marton Arpad, deputat UDMR: "Potrivit legii actuale, toate datele la care a facut referire Oajdea sunt publice si trimise catre Camerele de Comert, aceste informatii pot fi accesate si in prezent. Va reamintesc ca banii in excedent se pot duce la bugetul de stat tocmai pentru a acoperi acele gauri create de nu spun cine sau pentru a impulsiona activitatea economica".

Eugen Nicolaescu, deputat PNL:"Nici daca am fi fost la Marea Adunare Nationala nu s-ar fi vorbit cu atata manie impotriva sectorului privat. Ce valori are un partid de dreapta daca se opune sectorului privat? Proiectul face dreptate si ordine in sectorul inregistrarii firmelor din Romania si este binevenit, si va ajuta sa scoatem de sub tutela Ministerului Justitiei sectorul productiv din Romania. E vorba de a face un sistem sa functioneze corect. E normal sa-l votam, chiar daca cu multa intarziere".

Deputatii PSD, PNL, PC si UDMR cu ajutorul unei parti din PD-L au votat favorabil proiectul de lege. De remarcat este ca, inainte de procedura de vot, sistemul electronic de vot s-a defectat si astfel opinia publica nu poate vedea care sint parlamentarii care au votat in favoarea proiectului de lege.

Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca proiectul de lege a trecut pentru ca toate partidele politice au presedinti de Camere de Comert Judetene. "Au votat toti proiectul, cu exceptia a doar o parte din PD-L. Cativa parlamentari democrat-liberali au votat si ei pentru ca au in judetele pe care le reprezinta presedinti de culoare portocalie la Camerele de Comert. Din cauza asta s-a stricat votul electronic", au declarat sursele Hotnews.ro.

Camera Deputatilor este forul decizional, proiectul de lege merge la promulgare la presedintele Traian Basescu.

Ministerul Justiei ii cere presedintelui sa nu promulge legea

Ministerul Justitiei ii va solicita presedintelui Traian Basescu sa nu promulge aceasta lege, care ridica "probleme de constitutionalitate si conformitate cu alte legi in vigoare", potrivit unui comunicat de presa.

"Vom solicita presedintelui Romaniei sa uzeze de dreptul constitutional de a solicita Parlamentului reexaminarea Legii. Vom face acest lucru pentru a respecta angajamentele fata de partenerii din Uniunea Europeana, precum si interesul general al societatii”, a declarat secretarul de stat Alina Bica.

Ministerul sustine ca, daca legea este promulgata, se pun in discutie programele de cooperare juridica in plan european, cum sunt E-justice si N-lex, precum si aplicarea unor directive europene in materia societatilor comerciale.

"De asemenea, se ignora si pericliteaza mecanismele moderne, care functionau bine pana in acest moment, de publicitate si aplicare a procedurilor in materia insolventei si regimul societatilor comerciale si a comerciantilor. Sunt afectate si aplicabilitatea reglementarilor in materia combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, care stabilesc obligatii clare in acest sens”, a adaugat Alina Bica.

Argumentele Ministerului Justitiei pentru mentinerea actualului statut al Registrului Comertului:

  • MJLC este institutia responsabila sa realizeze transpunerea si sa monitorizeze aplicarea normelor comunitare in materia societatilor comerciale, aplicare realizata, in cea mai mare parte, prin ONRC.
  • viabilitatea unor soluţii legislative şi asigurarea corectitudinea aplicării actelor normative corespunzătoare depind de modul de funcţionare a ONRC (Legea societăţilor comerciale, Legea insolvenţei, Legea nr.359/2004, OUG nr.44/2008, Codul de procedură penală-atragerea răspunderii penale a persoanei juridice).
  • argumente de drept comparat: dintre statele membre ale Uniunii Europene, doar în Olanda şi Italia registrul funcţionează pe lângă camerele de comerţ. In Italia, insa, camerele de comerţ sunt instituţii publice în cadrul administraţiei publice locale, iar în Olanda camerele de comerţ se află sub controlul Ministerului Afacerilor Comerciale.
  • Toate celelalte state membre ale Uniunii Europene au optat pentru varianta registrul comerţului-instituţie publică.

În 2008, veniturile ONRC au depăşit 40 milioane euro.

Miza proiectului de lege, zeci de milioane de euro anual

Trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerelor de Comert a creat de lungul anilor un adevarat scandal in Parlament. Primul proiect de lege care prevedea acest lucru a fost initiat in 2005 de liberali, intre care Ovidiu Silaghi, ministru al IMM. Legea a fost aprobata de Parlament, dar contestata la Curtea Constitutionala. In urma ridicarii exceptiei de neconstitutionalitate de catre un grup de deputati din mai multe partide politice, Curtea Constitutionala a declarat legea neconstitutionala in intregul ei.

In 2007, al doilea proiect de lege a fost introdus in Parlament tot de aceeasi echipa de liberali, care au eliminat mai intai unele prevederi referitoare la Registrul Comertului, dar au pastrat preluarea Biroului Unic si a informatiilor de la Registrul Comertului, gratuit precum si interzicerea, in favoarea camerelor de comert, a desfasurarii activitatii de asistenta pentru infiintarea, autorizarea si inregistrarea firmelor de catre Registrul Comertului. Legea nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata.

Democrat-liberalii acuzau la vremea respectiva ca liberalii au interese financiare si pentru asta doresc trecerea Registrului la Camerele de Comert. "Institutia este o sursa de bani inepuizabila, sunt bani colectati din taxe care ar intra in bugetul Camerei de Comert si care nu ar putea fi controlati de stat", declara deputatul PD-L, Danile Buda, la vremea respectiva.

Conform cotidianului "Evenimentul Zilei", bugetul Registrului a fost in 2008 de 48 de milioane de euro si a avut venituri anuale de 30 de milioane de euro. In baza de date a Registrului sunt inregistrate 400.000 de societati comerciale si are un patrimoniu evaluat anul trecut la peste 10 milioane de euro.