Mircea Geoana il depaseste cu doua procente pe Traian Basescu, arata un sondaj Insomar realizat la comanda Realitatea Tv. Potrivit sondajului, Mircea Geoana ar obtine 32% la alegeri, devansandu-l pe seful statului, care ar aduna 30 de procente. Pe locul al treilea s-ar situa candidatul PNL, Crin Antonescu, cu 19%. Un alt sondaj, realizat de CCSB, il contrazice insa pe cel al Insomar: Traian Basescu l-ar surclasa clar pe al doilea clasat, Mircea Geoana, in primul tur de scrutin, cu 34%, fata de 28% - candidatul PSD. Nu la fel ar sta lucrurile in turul al doilea, unde CCSB il da invingator pe oricare dintre contracandidatii sefului statului, care ar intra cu acesta in "finala".

O alta surpriza - Corneliu Vadim Tudor (PRM) ar obtine 7 procente, peste independentul Sorin Oprescu, creditat cu 6% din optiunile de vot. Pe locul al 6-lea s-ar situa Kelemen Hunor, candidatul UDMR, cu 3%, care il depaseste pe Gigi Becali (2%).

Sondajul Insomar a fost realizat in perioada 29 octombrie - 1 noiembrie, la comanda Realitatea Tv, si are o marja de eroare de plus/minus 3%.

Un alt sondaj, realizat de CCSB, il contrazice insa pe cel al Insomar: Traian Basescu l-ar surclasa clar pe al doilea clasat, Mircea Geoana, in primul tur de scrutin, cu 34%, fata de 28% - candidatul PSD.

Sondajul CCSB arata ca urmatorii clasati in primul tur ar fi Crin Antonescu (19%), Sorin Oprescu (12%), Corneliu Vadim Tudor (4%), Kelemen Hunor (2%) si Gigi Becali (1%).

Pentru turul al doilea insa, sondajul CCSB il da invingator pe oricare dintre contracandidatii lui Traian Basescu, in "finala" cu acesta: daca in turul al doilea ar intra actualul sef al statului si Mircea Geoana, candidatul PSD ar obtine 55%, iar Traian Basescu - 45%.

Daca batalia in turul doi s-ar da intre Traian Basescu si Crin Antonescu, actualul presedinte ar pierde cu 47 de procente fata de 53 - Crin Antonescu.

CCSB sustine ca si Sorin Oprescu ar castiga batalia cu presedintele, daca ar intra alaturi de acesta in turul 2: 52 de procente primarul Capitalei, fata de 48% - seful statului.

Sondajul CCSB a fost realizat in perioada 29-30 octombrie, pe un esantion de 1.216 persoane, si are o marja de eroare de plus/minus 2,9%.

Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, face parte din actionariatul CCSB, cu 67% din actiuni, in timp ce grupul Realitatea Media este actionar principal la Insomar.

  • Basescu: Insomarul e specializat in fraudarea exit-poll-urilor

"Mizează tot pe sondajul INSOMAR care, aduceţi-vă aminte la ultimele alegeri: a ieşit INSOMAR-ul, a dat un scor cu vreo şase procente mai mare pentru PSD, pentru a se putea face acea alianţă discutată între PSD şi PNL. Deci, vă pot spune şi filmul. Se pregăteşte cam aşa – şi vă dau scris că TVR-ul, va avea şi el contract cu INSOMAR-ul, care este specializat în fraudarea exit-poll-urilor (ne-a arătat la ultimele alegeri), şi va mai fi o clasă de sondaje, două sunt, vor ieşi cu exit-poll-ul, dar de data aceasta şi pe TVR, nu numai pe Antene şi pe Realitate. Vor ieşi pe TVR pentru a arăta un scor cu vreo şase - şapte procente în favoarea unui alt candidat. Au făcut lucrul acesta la legislative, se pregătesc să îl facă şi acum. Numai că este o copilărie. Nu aşa devii credibil", a afirmat luni Traian Basescu, la o intalnire cu reprezentantii televiziunilor locale.

Reactia Insomar:"Insomar a luat act cu surprindere de declaraţia Preşedintelui Traian Băsescu referitoare la o prezumptivă intenţie de manipulare a rezultatului la cercetarea de tip Exit Poll cu ocazia scrutinului pentru alegeri prezidenţiale. Afirmaţia gravă, potrivit căreia acest institut s-a remarcat prin astfel de activităţi, denotă cel puţin necunoaşterea rostului democratic al sondajelor electorale, daca nu rea intenţie şi tentativă de intimidare din partea Domniei Sale."

  • Sondaje contradictorii in octombrie

Un alt sondaj Insomar realizat la comanda Realitatea Tv la mijlocul lunii trecute il credita ca invingator in alegeri, in turul al doilea, pe Mircea Geoana, cu 50,6%, fata de Traian Basescu - 49,4%.

In schimb, un sondaj CSOP realizat in aceeasi perioada il dadea invingator in turul al doilea pe Traian Basescu (55%) fata de Mircea Geoana (45%).