Presedintele PSD, Mircea Geoana, si presedintele PIN, Lavinia Sandru, au semnat luni la sediul PSD un acord de sustinere a candidatului social-democrat la alegerile prezidentiale, avand ca tema principala promovarea problematicii ecologiste si de protectie a mediului, informeaza NewsIn. Inainte de semnarea acordului, Geoana a vrut sa-i asigure pe cei prezenti ca subiectul protectiei mediului, "a unei politici energetice coerente, cu resurse regenerabile, respectuoase fata de mediu si respectuoase fata de drepturile fundamentale ale omului" reprezinta pentru el "o prioritate importanta".

  • "Doresc sa propun colegilor de la PIN redactarea in comun a unei legi a voluntariatului in Romania. S-au facut lucruri frumoase cu privire la sprijinirea ONG-urilor, inclusiv prin stimulente fiscale, dar cred ca in acest moment va trebui sa ne gandim cum putem ca stat sa readucem ideea de voluntariat si implicare civica mult mai aproape de sensul unei implicari cetatenesti", a declarat Geoana.

Lavinia Sandru a spus ca i se adreseaza "in calitate de viitor presedinte al Romaniei", ceea ce i-a nedumerit pe moment pe social-democratii prezenti.

  • "Dumneavoastra, eu nu am calitatea", a completat Sandru, starnind amuzamentul celor prezenti. "Discutam aici cu viitorul presedinte al Romaniei pentru ca doar un presedinte responsabil si net raspunzator de scoaterea Romaniei din aceasta criza prin care trecem cu totii sunt convinsa ca in aceasta calitate ati acceptat propunerea pe care am facut-o, de a avea un parteneriat si totodata de a accepta in oferta dumneavostra politica aceasta componenta de mediu si de dezvoltare durabila", a mai spus Sandru.

Ea a precizat ca PIN a venit cu "zece propuneri pentru o Romanie solidara si curata".

  • "Un pact ecologic intre stat si natiune, apoi o strategie nationala clima-energie, sa functioneze pe langa Presedintie un consiliu privind drepturile generatiilor viitoare pentru ca se vorbeste despre faptul ca mediul inconjurator nu ne apartine noua, este un imprumut dat noua de catre generatiile viitoare, pe urma ne-am permis sa va propunem sa fiti de acord cu elaborarea unui Cod al Mediului. Am mai propus sa avem un avocat al poporului pentru Mediu, un program national de educatie ecologica pentru tineri, sa infiintam Institutul de Ecologie al Romaniei, un fond de mediu pentru cercetare, si in final un referendum national privind Rosia Montana", a sustinut Sandru.

Tensiunile Sandru - Iliescu

De asemenea, liderul PIN a spus ca-i multumeste lui Ion Iliescu: pentru ca sustine acest proiect, acest parteneriat dintre PSD si PIN ca urmare a activitatii domniei sale", presedintele de onoare al PSD nefiind prezent la eveniment. Iliescu a plecat cu zece minute mai devreme decat momentul la care s-a semnat acordul, in conditiile in care evenimentul a intarziat circa 40 de minute.

Incercari de apropiere a PIN de PSD au mai avut loc in trecut, insa fara succes, Lavinia Sandru dand vina tocmai pe Ion Iliescu. In septembrie 2008, Lavinia Sandru anunta ca formatiunea a sistat unilateral negocierile cu PSD din cauza opozitiei lui Ion Iliescu fata de o coalitie PSD-PC-PIN, deputatul sustinand ca social-democratii sunt incapabili sa i se opuna acestuia si ca fostul presedinte vrea raul partidului. Lavinia Sandru a mai spus atunci ca fostul presedinte al Romaniei se opune PIN din doua motive: in Statutul PIN exista un paragraf prin care se stabileste interdictia acordarii calitatii de membru fostilor nomenclaturisti PCR, pe de o parte, si pe de alta parte razboiul "pe viata si pe moarte" pe care l-a dus impotriva lui Iliescu, Cozmin Gusa, care i-a cerut sa-si asume lovitura de stat din 1989 si tot ce s-a intamplat rau in Romania dupa comunism.

Un alt moment tensionat intre Lavinia Sandru si Ion Iliescu a avut loc in primavara acestui an, cand liderul PIN intentiona sa candideze la europarlamentare pe listele PSD. Iliescu a reactionat atunci virulent, acuzand-o pe Lavinia Sandru ca incearca sa intre in partid "pe usa din dos".

La evenimentul de luni, alaturi de reprezentatii PIN a mai fost prezent si artistul Florin Chilian care si-a afirmat deschis suportul pentru candidatura lui Geoana.

Liderul PSD a primit o bicicleta si un pin, pe care l-a plantat in curtea sediului PSD impreuna cu Lavinia Sandru.