Promisiuni electorale, atacuri la adresa contracandidatilor, peste 30.000 de simpatizanti din toata Moldova. O mare portocalie. In urale si scandari, “Impreuna cu Basescu. Vino sa votam un singur barbat – pe Traian Basescu”, “Si eu votez cu Traian Basescu”, mii de simpatizanti din intreaga Moldova s-au adunat duminica la Iasi pentru a-l sustine pe Traian Basescu in cursa pentru presedintie.

Romania trebuie sa isi continue procesul de modernizare

Presedintele in exercitiu si-a inceput discursul de la Iasi prin atacuri dure la adresa mogulilor din presa si a oligarhilor care vor sa preia conducerea tarii. Basescu a spus ca a revenit la Iasi cu mare drag, in orasul unde exista un “adevarat romanism, orasul copilariei sale, orasul unde sunt oamenii care isi iubesc tara”. Presedintele le-a multumit oamenilor prezenti in Piata Unirii pentru sprijinul acordat in toti acesti cinci ani si le-a transmis ca”toate nereusitele din mandatul care a trecut trebuie sa devina reusite ale mandatului viitor”.

“Am inteles ca Romania nu se poate schimba atit de usor cum am crezut la inceputul mandatului. Pentru faptul ca sunteti astazi aici va multumesc din suflet. Sunt lucruri care s-au facut bine in toti acesti patru ani. Romania nu mai este aceeasi ca in 2004”, a declarat presedintele.

In discursul sau, Basescu a vorbit despre necesitatea ca Romania sa isi continue procesul de modernizare, dar a amintit pe rand toate succesele inregistrate in timpul mandatului sau. In primul rand semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana in 2005, iar in 2007 tara noastra a devenit membra. Un alt lucru amintit de presedinte a fost introducerea cotei unice de impozitare de 16%. Condamnarea crimelor comunismului sau accesul pe teritoriul tarii noastre a celui mai puternic aliat, statele Unite al Americii, sunt alte reusite ale mandatului lui Traian Basescu .

“Doua milioane de romani au la dispozitie dosarele fostei securitati si pot sa vada cum au fost supravegheati si ce au spus altii despre ei. Romania a intrat pe un drum in care sa aflam adevarul despre perioada comunista”, a adaugat presedintele. Si in ceea ce priveste educatia, Basescu a afirmat ca datorita lui sistemul a primit 5% din PIB. In opinia presedintelui si institutiile statului si justitia au inceput sa mearga mai bine, iar marii demnitari ai tarii nu mai sunt feriti cand vine vorba de faptele lor.

“Romania nu mai este aceeasi ca in 2004 pentru ca noi toti o vrem prospera. O vrem o tara in care sa ne simtim bine si trebuie sa continuam lucrul cel mai important – modernizarea statului roman. V-as ruga sa va aduceti aminte ca la primul discurs rostit in Parlament dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana am vorbit de un al treilea obiectiv fundamental pentru noi si tara noastra. Pana atunci doua se implinisera: intrarea in NATO si UE. Dar avem cel de-al treilea obiectiv major la care trebuie sa fim toti solidari: modernizarea statului roman. Avem nevoie de un stat modern, flexibil, care sa nu mai fie o povara. Avem nevoie ca Romania sa fie a romanilor”, a mai completat presedintele.

Totusi, Basescu considera ca mandatul sau la Cotroceni a fost unul greu pentru ca a refuzat compromisul, sa devina “presedintele la adapostul caruia sa creasca oligarhii si nedreptatea”. In acest sens Basescu a amintit de dosarul de la Procuratura a lui Dinu Patriciu, de Posta Romana pe care a vrut sa o ia Sorin Ovidiu Vantu sau minele de sare ale lui Voiculescu. Totusi, Basescu a spus ca spera ca dupa aceste alegeri toti politicienii sa inteleaga ca trebuie sa isi slujeasca poporul, iar pe 22 decembrie se va vedea cine a avut dreptate: “eu, ramanand onest sau cei care au crezut ca onestitatea unui presedinte poate fi negociata in favoarea lor”.

Romania viitorului, bazata pe solidaritate si valori

Tot la Iasi, presedintele a vorbit si despre o Romanie a viitorului, bazata pe valori si pe solidaritatea comunitatilor. “Avem nevoie de o Romanie a valorilor, cea mai importanta valoare este dragostea de tara. Natiunile puternice sint natiunile care isi iubesc tara, istoria, cultura, natiunile care isi construiesc impreuna viitorul bazindu-se pe istoria si cultura lor. Este o valoare pe care toti trebuie sa o avem in suflet. Eu o am de cind eram copil intr-o familie de militari si am invatat-o in meseria mea, cit am fost comandat pe nava. Voi, urmasii lui Stefan, stiti cel mai bine ce inseamna dragostea de pamint, dragostea de istorie, dragostea de oameni. Si pentru asta va multumesc, moldoveni”.

In acest sens, presedintele a spus ca se bucura ca a fost introdusa pensia minima pentru cei neajutorati, pentru ca acesta este “semnul de solidaritate a 22 de milioane de oameni fata de cei mai amariti”. Traian Basescu a mai spus ca trebuie scoase si toate sistemele de imunitati atribuite parlamentarilor, pentru ca fiecare roman trebuie sa fie egal in fata legii, pentru ca dupa cum spune presedintele, Parlamerntul nu trebuie sa devina instrumentul prin care politicienii se feresc sa ajunga in fata procurorului si a judecatorului.

Referedumul - instrument de modernizare al Parlamentului

In ceea ce priveste referendumul, Basescu a explicat oamenilor prezenti motivul pentru care era nevoie de un astfel de referendum, pentru ca el a cerut Parlamentului timp de cinci ani sa revizuiasca Constitutia.

“Timp de 5 ani am cerut clasei politice sa inceapa procesul de revizuire a Constitutiei. Politicienii au promis, dar nu au inceput. Din acest motiv v-am chemat la referendum pe 22 noiembrie. Un referendum in care sa va pronuntati daca doriti un Parlament Unicameral, in care sa fie redus numarul de parlamentari. Doriti acest lucru? Si eu il doresc. Este un element de modernizare al celui mai important instrument al statului roman – Parlamentul. Dupa votul uninominal, trebuia sa urmeze firesc un proces de reformare a Parlamentului.

Agricultura si turismul, prioritati

Basescu le-a propus romanilor si guvernantilor sa faca din agricultura si turism o prioritate nationala, pentru a putea valorifica potentialul agricol al acestei tari. Presedintele a vorbit de o industrializare a mediului rural, pentru a da mai multe sanse si celor care traiesc aici.

“Trebuie sa continuam impreuna, in conditiile in care eu ma angajez ca si in urmatorul mandat sa fiu un presedinte loial poporului roman, celor care l-au ales. Avem nevoie sa continuam pentru ca sintem in fata unor optiuni pe 22 noiembrie: daca dam tara inapoi celor de la care am smuls-o in decembrie 2004, adica oligarhilor sau lasam tara in mina poporului roman. Optiunea mea este ca romanii sa fie stapinii acestei tari si pentru asta o sa fac tot ce tine de mine”.

Mircea Geoana nu are sanse pentru fotoliul de la Cotroceni

Atacurile la adresa contracandidatilor lui Traian Basescu nu au lipsit. Insusi presedintele le-a dat certitudinea simpatizantilor prezenti in Piata Unirii ca Mircea Geoana nu are nici o sansa la aceste alegeri. “Geoana a dovedit ca nu are nicio sansa pentru ca a dovedit deja cine este: pe el cind il garanteaza Vanghelie, cind il garanteaza Ion Iliescu. Domnul Iliescu nu a inteles ca stafeta lui s-a terminat, a fost trei mandate presedinte al Romaniei. Va spun categoric: Mircea Geoana nu are sanse”, a declarat Basescu. Mai mult, presedintele i-a asigurat pe oameni ca va ramane cu coloana dreapta si nu va pune niciodata un guvern format la Grivco cu Iliescu, Vanghelie sau Hrebenciuc, ci va pune unul al viitorului, pentru romani, nu unul al trecutului.

Va mai spun un lucru la fel de categoric: cel care va cistiga este candidatul dvs., Traian Basescu. Ne revedem in 2010, la Ziua Unirii pentru a sarbatori alaturi de Ziua Unirii si cel de-al doilea mandat al meu. Tineti minte: Romania nu este a oligarhilor, Moldova este a voastra si a urmasilor urmasilor vostri in veacul vecilor”.

La mitingul de la Iasi, alaturi de Traian Basescu s-au aflat si premierul Emil Boc, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Theodor Stolojan, Monica Macovei, Elena Udrea, Constantin Simirad, Traian Ungureanu, primari din toate orasele Moldovei si fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu. Traian Basescu si-a incheiat mitingul electoral de la Iasi in stilul caracteristic, rostind sloganul sau “Sa traiti bine!”.