Europarlamentarul roman de centru-stanga Adrian Severin se pregateste sa candideze pentru postul de Inalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, functie ce va fi creata odata cu ratificarea Tratatului de la Lisabona, informeaza site-ul EurActiv.com care citeaza surse de la Bruxelles si Bucuresti.

In timp ce statele membre mai vechi ale UE nu se hotarasc daca sa-l numeasca pe fostul premier britanic Tony Blair pentru postul de presedinte al Consiliului UE, un politician provenind din ultimul val de aderare se pregateste sa se alature 'trio-ului de tenori' al Uniunii, a declarat o sursa de rang inalt pentru EurActiv.

Prin Tratatul de la Lisabona, care mai trebuie inca ratificat de Cehia, vor fi create doua noi posturi importante, pe langa cel al presedintelui Comisiei Europene: un presedinte permanent al Consiliului Uniunii si un sef al diplomatiei UE, care va fi si comisar pentru Afaceri Externe.

Ca fost vicepremier si ministru de Externe, candidatura lui Adrian Severin nu este de neglijat, noteaza sursa citata. El este vazut ca un "greu" al Parlamentului European, avand in vedere si pozitia sa de vicepresedinte pentru politica externa al al Grupului Aliantei Socialistilor si Democratilor (S&D), dupa ce anterior a ocupat functii inalte la ONU, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Consiliul Europei si Conventia pentru Viitorul Europei.

Adrian Severin se afla in prezent in SUA, unde conduce o delegatie a PE, si nu a facut comentarii privind candidatura sa.