Patru organizatii non-guvernamentale - Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Resurse Juridice, Transparency Romania si Agentia de Monitorizare a Presei - cer Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu convocarea referendumului pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, anunta Mediafax.

Reprezentantii societatii civile sustin ca organizarea referendumului de catre presedintele Traian Basescu simultan cu scrutinul prezidential ar constitui un avantaj pentru candidatul Traian Basescu.

Cele patru ONG-uri acuza faptul ca, prin convocarea referendumului in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, s-ar crea inechitate fata de ceilalti candidati la alegerile prezidentiale si ar exista riscul incalcarii articolului 57 din Constitutie privind exercitarea drepturilor si a libertatilor, potrivit caruia "cetatenii romani, cetatenii straini si apatrizii trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti".

Reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale contesta si faptul ca Traian Basescu apare atat pe afisele de campanie pentru alegeri.

O alta nemultumire a ONG-urilor este aceea ca fiecare cetatean care va merge la vot va semna pentru prezenta pe o singura lista atat pentru referendum, cat si pentru scrutinul prezidential, reprezentantii societatii civile sustinand ca acest lucru ar risca sa favorizeze fraudarea alegerilor.

Sever Voinescu: Actiunea ONG-urilor este politica

  • "Actiunea ONG-urilor este una politica si electorala, consideram ca aceste organizatii sustin un anume candidat. In acest sens, este necesara o clarificare din partea lor. Nu ne asteptam la o atitudine partizana din partea lor", a declarat Sever Voinescu, deputat PDL si purtator de cuvant in campania electorala a lui Traian Basescu.
  • "Calificand referendumul drept o frauda electorala, se urmareste descurajarea majoritatii oneste de cetateni romani de a se exprima. Referendumul este forma de manifestare directa a suveranitatii poporului roman", a adaugat Sever Voinescu.
  • "Traian Basescu, in calitate de presedinte al Romaniei, are dreptul sa fie initiatorul acestui referendum", a mai adaugat deputatul PDL.