Cea mai lunga audiere a fost joi a ministrului desemnat pentru portofoliul Educatiei, Daniel Funeriu. Parlamentarii au pus aproximativ 50 de intrebari iar sedinta s-a derulat pe parcursul a trei ore si jumatate. Inainte ca avizul pentru Funeriu sa fie supus la vot, parlamentarii l-au invitat pe acesta afara din sala, motivand ca votul este secret. Candidatul pentru portofoliul Educatiei a primit 15 voturi pentru(PD-L)21 de voturi impotriva(PSD, PNL si UDMR) si 2 abtineri (minoritati). Funeriu a declarat in cadrul audierilor la comisiile de specialitate, ca are ca obiectiv aplicarea legii educatiei asumata atat de PSD cat si de PD-L, in perioada Guvernului Boc I si a subliniat ca principala sa tinta este depolitizarea invatamantului. Vedeti aici componenta comisiilor de invatamant din Camera Deputatilor si de la Senat.

Dupa votul negativ Funeriu a declarat ca a facut tot ce a putut si ca este multumit de prestatia sa dar ca votul a fost unul negativ pentru ca nu a fost garantat de Vanghelie.

"Am fost suficient de apreciat pentru a reprezenta Romania la diferite olimpiade internationale, pentru a lua un grant Nobel si alte burse internatioanale de cercetare, dar astazi nu am fost garantat Vanghelie. Cred ca acesta a fost motivul pentru care am fost respins. Am asteptat ca fiecare dintre membrii comisiilor sa-si rezolve conflictul de loialitate in favoarea scolii, nu a partidelor."

Funeriu, invitat sa astepte pe hol rezultatul votului

Senatorii si deputatii din comisiile de invatamant s-au certat pe procedura si pe modalitatea de vot, daca sa fie secret sau nu. Chiar inainte sa ia o decizie in acest sens, presedintele comisiei de la Camera, Cristian Dumitrescu (PSD) l-a invitat pe Funeriu sa iasa din sala desi in procedura parlamentara nu este specificata o astfel de masura. Totodata, cel putin in ultimii cinci ani de zile nici un candidat pentru un post in Guvern nu a fost invitat sa astepte afara rezultatul audierii sale.

Prioritatile lui Funeriu: depolitizarea invatamantului si aplicarea Legii Educatiei

"Principala mea misiune este punerea in aplicare a legii educatiei. Unul dintre lucrurile pe care mi le propun este dinamizarea sistemului preuniversitar. Cel mai important pas al reformei a avut deja loc prin elaborarea Legii Educatiei Nationale. Voi lucra la buna organizare a evaluarilor nationale si la depolitizarea sistemului. Voi avea fata catre sistem, si nu catre partidele politice", a declarat Funeriu.

Ministrul desemnat pentru portofoliul Educatiei a vorbit in fata parlamentarilor despre sistemul de invatamant preuniversitar pe care vrea sa-l reformeze prin sustinerea consortiilor scolare, stimularea profesorilor printr-un sistem de angajare descentralizat si salarii motivante.

In ceea ce priveste reforma sistemului universitar, Funeriu considera ca este nevoie de cresterea fondurilor pentru cercetare, de ierarhizarea universitatilor si stimularea managementului calitativ.

Andronescu: Sunteti prea dur, domnule Funeriu

La audieri a participat si fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu care i-a atras atentia candidatului ca face o caracterizare prea dura a sistemului de invatamant. "Cred ca v-ati indepartat de rigorile si precizia meseriei de chimist pe care o aveti", a comentat Andronescu.

Funeriu a declarat in cadrul audierilor ca "sistemul educational din Romania este de slaba calitate si ca cea mai buna sursa de informare este motorul Google".

Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ urmand ca intregul Cabinet Croitoru sa fie validat de catre Parlament in sedinta comuna a Camerelor. Pentru a obtine increderea Parlamentului, Guvernul are nevoie de 236 de voturi, in conditiile in care este sustinut de un singur partid PD-L, care are doar 172 de parlamentari.