Vasile Blaga a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru functia de ministru al Dezvoltarii Regionale. Cu 34 de voturi pentru si 28 impotriva, Blaga a primit aviz favorabil. Parlamentarii UDMR au votat alaturi de cei ai PD-L in favoarea lui Blaga iar PSD si PNL au votat impotriva. Comisiile pentru administratie publica si organizarea teritoriului si comisiile economice s-au reunit miercuri pentru a-l audia pe Vasile Blaga, ministrul candidat pentru portofoliul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in Cabinetul Croitoru.

"Am primit voturi si de la PSD si de la UDMR, pe langa cele de la PD-L. Numai de la PNL nu am primit voturi. (...) In timpul audierilor, au fost cateva incercari de a aduce discutiile in zona politica venite din partea lui Varujan Vosganian, insa el este mai mult scriitor, asa ca l-am inteles.

Cred ca a contribuit la acest lucru si faptul ca am utilizat extrem de transparent fondurile si programele ministerului si ca totul a fost publicat pe site. Nu am facut diferente intre culoarea politica a unui presedinte de consiliu judetean sau primar. Nu am avut nicio plangere pana acum si chiar i-am intrebat pe cei de la PNL si de la UDMR daca au avut probleme in utilizarea acestor fonduri. Cred ca aceasta a fost cheia votului", a declarat Blaga la finalul audierilor.

Deputatul UDMR, Antal Istvan a declarat ca votul nu a fost unul politic. "Deocamdata, formam o majoritate. Acum n-a fost vorba de Guvern, ci de un ministru posibil, sau fost ministru pentru ca este interimar iar in perioada lui a fost corect. Noi am avut o obtiune personala, cei din judetul Harghita, in rest ne conformam hotararii grupului"

Reprezentantii PSD au fost deranjati de "tradarea" noilor parteneri . Deputatul PSD, Aura Vasile le-a atras atentia udemeristilor ca respectarea cuvantului este foarte importanta

"Stiti ca sunt o femeie mai apriga. Mai bine nu spun ce am simtit. Nu sunt un om razbunator pentru ca sunt un crestin, dar nemultumita sunt, in conditiile in care - cred eu - ca a respecta un cuvant este foarte important. Nu stiu cum va fi votul miercurea viitoare"

In cadrul audierilor liberalii au incercat sa-l blocheze pe Blaga in explicatii cu afirmatii si acuzatii. Senatorul PNL, Varujan Vosganian a intervenit inceracnd sa-l provoace pe Blaga in timp ce acesta dadea explicatii:

"Obervati stoicismul cu care ma abtin sa nu intru in polemici cu dumneavoastra domnule Blaga"

Deputatul PNL, Mihai Voicu l-a acuzat pe ministrul aflat la audieri ca a directionat fondurile de la ministerul Dezvoltarii Regionale catre primarii PD-L iar cei ai liberalilor nu au primit nimic. In replica, Blaga a explicat ca banii se directioneaza prin Consiliile Judetene si nu direct la primarii.

"La Dolj ar trebui sa-l intrebati pe domnul Prioteasa cum a distribuit banii catre primarii. Dansul e preseidntela Consiliul Judetean si, potrivit legii de la judet catre primarii se directioneaza banii", a replicat Blaga.

Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ urmand ca intregul Cabinet Croitoru sa fie validat de catre Parlament in sedinta comuna a Camerelor. Pentru a obtine increderea Parlamentului, Guvernul are nevoie de 236 de voturi, in conditiile in care este sustinut de un singur partid PD-L, care are doar 172 de parlamentari.