Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la GDS, ca ar da doi ani din urmatorul sau mandat daca pana la viitoarele alegeri legislative, in 2012, se va revizui Constitutia, apreciind ca trebuie ca scrutinele prezidentiale si parlamentare sa aiba loc in acelasi timp, relateaza NewsIn. Seful statului a aratat ca "este clar" ca trebuie suprapuse alegerile parlamentare cu prezidentialele, pentru a nu aglomera si mai mult agenda electorala si asa incarcata odata cu aparitia unui nou scrutin - cel pentru Parlamentul European, subliniind ca si campaniile pentru prezidentiale sunt facute tot de partide.

  • "Suntem intr-un fals total, pentru ca alegerile prezidentiale le duc tot partidele. Candidatul la presedintie nu poate umbla asa nauc prin tara, cu traista in bat si sa spuna "Alegeti-ma!". Se pune in functiune masinaria gigantica a partidelor, este clar ca cine a gandit ca daca vor fi prezidentialele separat partidele vor sta cuminti si isi vor vedea de guvernare, insasi Constitutia ne duce la situatia in care presedintele desemneaza premierul, si atunci partidele se angajeaza cu toata forta lor in sustinerea candidatului, deci este o experienta proasta", a subliniat Basescu, aratand ca la revizuirea Constitutiei trebuie aduse mandatele parlamentarilor si presedintelui la acelasi nivel - ori ambele la cinci ani, ori la patru.

Seful statului a afirmat, razand, ca ar renunta la doi ani din viitorul sau mandat, astfel incat in 2012 sa se desfasoare si alegeri legislative, si prezidentiale, in cazul in care pana in acel moment se revizuieste textul fundamental. Basescu a explicat ca nu o dezbatere este momentul in care se stabileste modalitatea de sincronizare a celor doua scrutinuri.

  • "Modalitatea nu o putem stabili aici, dar este posibil. Eu cred ca implica o revizuire rapaida de Constitutie. Atentie, ca se poate prelungi mandatul Parlamentului in situatii exceptionale. Se pot gasi formule sa nu incalcam Constitutia, dar noua Constitutie trebuie adoptata cu ocazia unor alegeri, undeva in acest interval, pana expira mandatul Parlamentului actual. Este cumva in contratimp", a adaugat seful statului.

Seful statului a mai aratat ca cel mai corect este "sa iesim de doua demagogii"- aceea ca presedintele nu-si mai cunoaste partidul dupa ce seinstaleaza la Cotroceni, si aceea ca presedintele este neutru politic.

  • "Una este ca aceea ca, frate, dupa ce presedintele ajunge presedinte, sa nu-si mai cunoasca partidul din care a plecat. E una dim marile demagogii. Presedintele va face efortul, pentru ca e presedintele tuturor romanilor, va face efortul sa fie echilibrat, dar nu poti sa-i ceri sa uite de partidul care te-a sustinut, in care ai prieteni, ai amici. Pe unii i-ai cununat, pe altii i-ai nasit. Nu este posibil, este neomenesc. Sa-i ceri neutralitate, de acord, dar sa-i ceri sa uite partidul, sa fie un nou-nascut, nu se poate", a explicat seful statului.

In ce priveste neutralitatea politica, Traian Basescu a subliniat ca niciun presedinte al Romaniei de dupa Revolutie nu a fost neutru politic.