Inregistrarea discutiei Degeratu-Hayssam, a carei stenograma a aparut recent in presa, este ilegala si a fost facuta in biroul unui procuror, a declarat, marti, presedintele Traian Basescu, intr-o intalnire cu reprezentantii societatii civile, la sediul Grupului pentru Dialog Social. El a mai spus ca nu are nicio certitudine ca discutia dintre generalul Degeratu si Omar Hayssam a fost redata integral si ca Degeratu "nu confirma" multe dintre elementele aparute in stenograma.

  • "Cum este posibil ca un consilier al presedintelui Romaniei - Gabriel Degeratu, sa fie inregistrat fara stirea lui? Daca unui consilier prezidential pe probleme de securitate nationala i se intampla asta, ce sa mai spunem de un om de rand?", a spus Traian Basescu facand referire la scandalul legat de publicarea, de catre ziarul Gardianul, a stenogramei discutiei dintre Gabriel Degeratu, consilier prezidential, si Omar Hayssam, acuzat de rapirea jurnalistilor romani in Irak, discutie care a avut loc in septembrie 2005.

  • "Trebuia sa fie o discutie secreta, pentru ca arestatul vorbea despre siguranta nationala si vroia sa se adreseze sefului statului. Nu avea voie nimeni sa o inregistreze. S-a facut verificarea, nu a fost niciun mandat de ascultare a acestei discutii, care a fost dinainte anuntata la Parchet." 
  • "Nu am nicio certitudine ca a fost o discutie redata integral, dar generalul Degeratu nu a fost informat cand s-a dus la Parchet ca a fost inregistrat. Inregistrarea este ilegala. Este ilegala in prima faza. Asupra continutului generalul Degeratu nu confirma foarte multe din afirmatiile de acolo."
  •  Data la care s-a facut este corecta. A fost o solicitare a unui anchetat in stare de arest de a informa asupra unor elemente de siguranta nationala, era un dosar de siguranta nationala, cel legat de rapirea celor trei ziaristi."
  • "Dar facand afirmatia ca este vorba de siguranta nationala, i-am cerut unui dintre consilierii mei sa aiba aceasta intalnire. Cu atat mai mult ca Omar Hayssam fusese suspectat de mai multe si se stia ca fusese in anturajul PSD si al domnului presedinte Iliescu, pleca de fiecare data cu el in strainatate. Ori acest anturaj putea duce la ideea ca pot fi lucruri extrem de importante."
  • "Acum lucrurile au pornit pe un drum inapoi. Sa vedem cum este posibil sa fie inregistrat ilegal un consilier al presedintelui Romaniei, consilier de siguranta nationala. S-a constatat ca redari ale unor ascultari facute de unitatea de informatii a Ministerului de Interne au fost multiplicate si distribuite."

Basescu a explicat ca discutia a avut loc in biroul unui procuror, dar ca procurorul iesise din birou, pentru ca era o solicitare de a se adresa presedintelui Romaniei, pe care el a refuzat-o, noteaza Mediafax.