"Transa de la FMI e in risc major in lipsa unui guvern. S-ar putea ca Fondul sa nu accepte sa discute cu un Guvern interimar, si atunci vom fi intr-o situatie foarte dificila. De aceea cred ca va trece guvernul Croitoru", a afirmat, marti, presedintele Traian Basescu, intr-o intalnire cu reprezentantii societatii civile, la sediul Grupului pentru Dialog Social.

Declaratii Traian Basescu:

  • "Romania este reformabila si eu nu am niciun fel de semn de intrebare asupra faptului ca Romania s-a schimbat fata de 2004. Exemplele sunt multe, in primul rand Romania este acum stat membru UE."
  • "Vreau sa va pun o intrebare: Va aduceti aminte de un scandal generat, in ghilimele, de seful statului in raport cu Parlamentul, cu oamenii politici sau cu demnitarii. Va rog sa imi spuneti un scandal care a pornit de la mine pentru ca am jignit un om politic degeaba. Dar nu veti gasi un asemenea citat".
  • "Imi amintesc cat de criticat am fost pentru condamnarea crimelor comunismului. Un alt mare scandal a fost cand mi-am permis sa ma implic la inundatii, in 2005-2006, cand Guvernul parca era la statiune. Pana nu m-am implicat, nu s-a facut nimic. Un alt mare scandal a fost cand am propus reformarea Parlamentului. Un alt mare scandal a fost cel legat de decizia mea de a propune un prim-ministru sustinut de partidul cu cei mai multi reprezentanti in Parlament".
  • "Au fost scandaluri cand am criticat activitatea Guvernului, dar asta este rolul meu. Un presedinte pasiv este, in opinia mea, un presedinte care nu isi face treaba."
  • "Eu nu am facut compromisuri. Nu exista un om de afaceri sau un politician care sa ma poata acuza ca am facut un compromis cu el. Asta pentru ca am considerat ca rolul meu esential este sa raman fidel alegatorilor. Singurul compromis a fost cel legat de Guvernul cu PSD, pe care l-am facut public."
  • "Mie imi e usor sa ma impac cu aceasta clasa politica care refuza reforma, dar nu vreau s-o fac. Vreti sa ma inteleg cu Hrebenciuc si Vanghelie? Spuneti-mi acest lucru, si eu nu mai candidez. Dupa ce voi castiga alegerile, voi desemna un premier care sa faca reformele necesare in Romania. "
  • "Nu o sa ajung la pace niciodata nici cu Vantu, nici cu Voiculescu, nici cu Patriciu, nici cu altii ca ei. Sunt convins ca, dupa alegerile prezidentiale, noul presedinte va reusi sa polarizeze o majoritate in jurul sau. Cheia este in mana cui va fi pus mandatul de prim-ministru."
  • "Cu toata descrierea si imaginea pe care o are Emil Boc, decizia lui in cazul Nica a fost de nenegociat. In orice democratie, un ministru de Interne care spune . Ministrului Nica nu i se reproseaza implicarea in ceva ilegal, ci neimplicarea sa pentru a stopa ceva ilegal. Daca presedintele refuza unui premier decizia de a demite un ministru, acest lucru inseamna automat demisia primului ministru. Niciun prim-ministru nu ar fi tolerat neimplicarea unui ministru in ceea ce stia ca se intampla in ministerul sau".
  • "Nu am discutat nicio clipa, cand am facut alianta cu PSD, cu Iliescu, Vanghelie si Hrebenciuc. Am discutat cu Geoana, Sarbu si Mitrea. Pana la urma insa, Geoana a fost luat in custodie de Iliescu, Vanghelie si Hrebenciuc. De altfel, Iliescu i-a si predat stafeta lui Geoana. Ce sa schimbe? Pe Basescu cu Iliescu? Nu merge".
  • "Cum este posibil ca un consilier al presedintelui Romaniei - Gabriel Degeratu, sa fie inregistrat fara stirea lui? Daca unui consilier prezidential pe probleme de securitate nationala i se intampla asta, ce sa mai spunem de un om de rand?" (n.r. Traian Basescu face referire la scandalul legat de publicarea, de catre ziarul Gardianul, a stenogramei discutiei dintre Gabriel Degeratu, consilier prezidential, si Omar Hayssam, acuzat de rapirea jurnalistilor romani in Irak, discutie care a avut loc in septembrie 2005).
  • "Daca tot nu a existat niciun compromis facut de seful statului si niciun act de dictatura, unii si-au spus: . A nu se confunda actele de dictatura cu refuzul meu de a face interesele grupului de la Grivco. Acesta nu e un act de dictatura, ci un act de verticalitate."
  • "Ma astept la orice actiune din partea acestei majoritati, din care nu lipseste decat Romania Mare. Curtea Constitutionala a raspuns clar ca presedintele are prerogativa de a numi un prim-ministru, si Curtea Constitutionala nu poate reveni. In schimb, pot reveni politicienii. Eu nu sunt pregatit si dispus sa imi incarc constiinta cu o abdicare, nici macar la presiunea unor forte politice foarte puternice. Parlamentul poate sa il suspende pe presedinte, dar nu sa il revoce."
  • "Daca voi castiga alegerile, voi consulta din nou partidele si voi alege cea mai buna varianta. Rolul meu nu este sa intru intr-un joc de genul
  • "In cel de-al doilea mandat, probabil ca trebuie sa ma flexibilizez putin, fara sa imi compromit principiile. "
  • "Eu m-am inscris in partid in '92. N-am avut treaba cu PCR si FSN."
  • "Cand televiziunea publica nu transmite discursul presedintelui alaturi de vicepresedintele american, iar televiziunile private il transmit, iti dai seama in ce situatie ridicola a ajuns televiziunea publica."
  • "Trebuie sa iesim din demagogia ca "presedintele trebuie sa uite de partidul din care a venit". Sigur, poti sa-i ceri neutralitate, e presedintele tuturor romanilor, dar in niciun caz nu-i poti sa-i ceri sa uite de partidul din care a facut parte, acolo unde are prieteni, are amici, pe unii i-a cununat, pe altii i-a nasit. Nu este posibil, este neomenesc."
  • "Sunt de acord ca traim intr-o mlastina, dar cel caruia ii este teama sa se ude pe picioare nu are ce cauta in politca. Intr-o tara ca a noastra, cu toate reminiscentele comuniste, daca trebuie sa intri in mlastina pana la gura, intri."
  • "Ca presedinte, am infruntat cele circa 320.000 de cadre didactice, si am fost singurul care am facut o radiografie a sistemului Educatiei din tara noastra si am venit cu solutii."
  • "Transa de la FMI e in risc major in lipsa unui guvern. Decalandu-se venirea Fondului, va trebui sa fie boardul din decembrie si se va decala transa pe care trebuia s-o luam in noiembrie. S-ar putea sa nu accepte sa discute cu un Guvern interimar, si atunci vom fi intr-o situatie foarte dificila. De aceea cred ca va trece guvernul Croitoru."