De Ziua Armatei, candidatii la prezidentiale nu au ratat ocazia sa-si faca campania electorala. Traian Basescu a fost aplaudat la scena deschisa si a aruncat cu flori de pe scena catre admiratorii din Satu Mare iar Mircea Geoana a fost sabotat si huiduit intr-o piata din Falticeni de militantii lui Gheorghe Flutur. Candidatul PNL, Crin Antonescu si-a reluat atacurile la adresa presedintelui, iar Sorin Oprescu a efectuat o vizita de lucru pe strazile fara apa si canalizare ale Bucurestiului.

Traian Basescu a sarbatorit Ziua Armatei, duminica dimineata, la Carei in judetul Satu Mare, unde a participat la slujba religioasa, a depus o coroana de flori si a tinut un discurs in care a felicitat armata.

Presedintele s-a intalnit apoi cu reprezentantii administratiei locale din Satu Mare, cu angajatii din educatie, sanatate si agricultura. Seful statului a sustinut ca nu venit in zona in campanie electorala, ci pentru a "transfera informatii". Totusi, seful statului nu a ratat ocazia sa-i asigure pe admiratori ca va castiga un nou mandat.

"N-am vrut decat sa transfer informatii, dar va spun o fraza de final, de campanie: voi castiga un nou mandat", si-a incheiat Basescu discursul.

Basescu a aruncat flori admiratorilor

Declaratia finala a ridicat sala in picioare, oamenii aplaudand indelung si scandandu-i numele. Basescu, care initial primise un buchet de flori, l-a desfacut si a aruncat florile catre simpatizantii din sala. Potrivit Mediafax, la eveniment au participat si nemultumiti care au dezaprobat aplauzele si au fluierat in semn de protest. In replica, Basescu a intrebat razand: "Sunt si membri ai partidelor in sala?"

La conferinta de presa, seful statului a evitat atacurile politice directe si a vorbit despre referendumul pentru Parlamentul Unicameral si reformarea clasei politice.

"Parlamentul unicameral este unul din lucrurile pe care nu am reusit sa le fac in primul mandat. Unul din obiective a fost reforma clasei politice. Am reusit introducerea votului uninominal, asa cum e el, dar nu rezolva de tot problema.(...) In 2005, am invitat reprezentantii partidelor pentru a discuta despre revizuirea Constitutiei, au spus «Da», dar nu au pus in functiune comisiile de specialitate. Daca m-au pacalit cinci ani, acum merg la referendum", a declarat Basescu.

Geoana a fost huiduit la Falticeni si i s-a oferit o roaba cu harbuji

Candidatul PSD, Mircea Geoana, a sarbatorit Ziua Armatei in Moldova. Programul sau de campanie a debutat in localitatea suceveana Paiseni, unde a depus o coroana de flori la mormantul soldatului erou Ioan Grosaru, ucis in timpul unei misiuni in Irak, potrivit agentiei NewsIn.

Urmatoarea oprire a autocarului de campanie a fost in piata Nada Florilor la Targul Marului. Geoana a avut parte de o surpriza neplacuta din partea adversarilor politici. In timp ce mergea prin multime, liderul PSD a fost inconjurat de militantii PD-L, toti imbracati in portocaliu. In paralel, unul din liderii PD-L, Gheorghe Flutur, insotit de echipa de campanie, impartea fluturasi si brosuri.

Vizibil in inferioritate numerica, Mircea Geaoana si delegatia sa s-au retras intr-un colt al pietei in momentul in care din multime s-au auzit huiduieli la adresa "rosilor". Protestele au fost preluate si amplificate de militantii PD-L, transmite agentia Mediafax.

"Ne mai harjonim putin. Ma bucur ca a fost o atmosfera civilizata pana la urma, dupa 6 decembrie cu totii va trebui sa ne unim. Un presedinte de tara este un presedinte desupra partidelor", a declarat Geoana.

In timp ce se plimba printre producatori, un simpatizant al democrat-liberalilor i-a oferit lui Mircea Geona o roaba cu harbuji (pepeni) aluzie la faptul ca liderul PSD este senator de Dabuleni, tara pepenilor verzi.

Dupa pranz, presedintele PSD a ajuns la Piatra Soimului, in judetul Neamt. Geoana a promis ca, daca ajunge presedintele Romaniei, va acorda un venit minim garantat "pentru femeile fara serviciu care au stat acasa si au crescut copii".

Geoana s-a laudat simpatizantilor ca are "cele mai mari contacte cu liderii acestei lumi" si, atunci cand se intalneste cu acestia, nu o face pentru fotografii, ci pentru a aduce investitii si locuri de munca in Romania: "Geoana are cele mai mari contacte cu liderii acestei lumi. Nu mai am nevoie sa ma duc sa fac fotografii. Am destule acasa, nu mai am unde sa le pun. Cand ma duc sa ma vad cu presedintele american, cu presedintele rus, cu cel chinez, cu cancelarul german, ma duc sa vorbesc de atragerea de investitii si de crearea de locuri de munca".

Campania lui Antonescu : atac concentrat pe Basescu si PD-L

Liderul PNL, Crin Antonescu a inceput ziua de campanie putin mai tarziu decat ceilalti contracandidati ai sai, in jurul orei 12:00. Aflat la Constanta, Antonescu a participat la Ziua Armatei la Cimitirul central din Constanta unde a depus coroane de flori. In cadrul unei conferinte de presa, Antonescu si-a centrat atacurile spre Traian Basescu pe care l-a comparat cu Hitler.

"Argumentul irational se face in tari unde nu conteaza daca e sau nu Parlament. In Europa, niciodata un sef de stat, un ministru, un lider politic cat de cat important, nu a facut o asemenea afirmatie, cred de la caderea lui Hitler incoace, ca la Franco nu se punea problema. Deci in Europa democratica nu a existat nici un lider politic care sa spuna nu recunosc majoritatea cutare pentru ca nu-mi plac cei care imi compun".

Antonescu a mers mai departe in atacuri si a catolgat PD-L drept un partid bolsevic. "PDL este acel partid care ne aminteste in mai mare masura decat PSD-ul lui Nastate din 2000 in 2004 si decat FSN, in toate formele sale pana in 1996, de dictatura bolsevica".

Nici premierul desemnat Lucian Croitoru nu a scapat de sagetile liderului PNL.

"Nesimtirea politica a cetateanului Croitoru Lucian, de a spune ca vine in Parlamentul Romaniei sa ceara investitura, desi Parlamentul s-a pronuntat, pentru ca a primit dansul asigurari de la PDL ca va fi prim-ministru, nu se mai poate repeta", a declarat Antonescu.

Sorin Oprescu isi face campanie de primar

Candidatul independent Sorin Oprescu a ales sa mearga in campania electorala de week-end prin Bucuresti. Oprescu a mers in zona Aparatorii Patriei pentru a anunta cetatenii ca s-a demarat programul de reabilitare pentru apa si canal. In campania electorala primarul Oprescu si-a luat in serios functia de edil si neaga ca nu a fost o vizita cu iz electoral.

"Le-am explicat oamenilor ca nu este vorba de nici o vizita electorala ci pentru a vedea ca ne apucam de lucru. Au fost discutii asa cum era si normal de la o doamna de aici am aflat ca de 50 de ani cere sa se puna apa si canalizare. Cred ca le ajunge cat au asteptat", a declarat Oprescu.

Pentru ca pe teren, in zona respectiva, Oprescu a fost latrat de cainii vagabozi, un reporter l-a intrebat daca are probleme cu acestia. "Pe mine totdeauna cateii ma latra in semn de simpatie, ca dovada ca dupa ce le-am dat cartea de vizita s-au linistit", a declarat Oprescu.