Sorin Ovidiu Vantu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu si-au dezvoltat afacerile sub mandatul lui Ion Iliescu si acum doresc o noua perioada de 'liniste', pentru a putea pune mana pe companii precum Posta Romana, Romgaz, Transgaz, Conpet sau Oil Terminal, a acuzat sambata presedintele Traian Basescu.

"Vantu isi asteapta Posta inca de la inceperea mandatului", a spus Basescu, adaugand ca "altii proprietari" asteapta Romgaz, Transgaz, Conpet sau Oil Terminal.

Seful statului a precizat ca, in 2006, a blocat in CSAT astfel de privatizari pentru a evalua impactul unor privatizari gen Petrom.

Ei vor "o tara tacuta, linistita, sub care infloreste Vantu, Voiculescu si Patriciu (...) Eu nu vreau o tara peste care sa se astearna linistea la adapostul careia tara sa fi fraudata", a spus Basescu, aflat in vizita electorala.

"Este anormal sa-l chemi pe presedintele Senatului 'Vino la mine in Delta, la ponton, sa-ti mai dau niste indicatii'. (...) Oamenii astia asta fac, Voicu, Vantu, Patriciu", ei "au nevoie de liniste", a acuzat in continuare presedintele, care candideaza pentru un al doilea mandat la Cotroceni.

'Au in buzunar cand un presedinte de Senat, cand un presedinte de partid'

El a vorbit despre "oameni de afaceri care vor sa conduca decizia politica, care utilizeaza trusturile media pentru a manipula populatia": "Au in buzunar cand un presedinte de Senat, cand un presedinte de partid".

"E un compromis murdar pe care nu-l accept. Termin un mandat de cinci ani fara ca vreunul din puternicii economiei romanesti sa poata spune ca am acceptat macar un singur compromis. Nu vreau compromisuri cu ei", a declarat Traian Basescu, reluand o tema predilecta de-a lungul primului sau mandat de sef al statului - 'mogulii presei'.

In opinia sa, motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc II "e absolut inexplicabila, nici macar pe logica politica", singura motivatie putand insa fi "interesele majore ale PSD, PNL si UDMR pentru neintroducerea unui sistem in care sa dipsara agentiile" si impotriva reformarii statului roman.

'Oferta Geoana - premier a expirat'

Intrebat ce se mai intampla cu oferta facuta lui Mircea Geoana, de a prelua postul de premier, Basescu a raspuns, razand, ca aceasta a expirat.

"A fost valabila pana azi noapte la 24. Daca nu a luat-o nu o sa aiba decat insatisfactia unei batai in alegeri", a adaugat el.

Traian Basescu a comentat insa, in registru serios, ca o eventuala respingere a cabinetului Croitoru ar reprezenta "poza iresponsabilitatii duse pana la limite maxime".