Traian Basescu si-a inceput campania in Bucuresti, invitandu-l in gluma pe Mircea Geoana sa devina premier. De la Poiesti, liderul PSD i-a raspuns: "fie va e frica, fie ati experimentat droguri usoare". De la Timisoara, Crin Antonescu si-a inceput campania simbolic, lipindu-si imaginea de revolutia anticomunista, cu un discurs intitulat "manifestul bunului-simt". Primarul Oprescu s-a lansat in cursa pentru Cotroceni cu un sloganul electoral preluat de la fanii echipei nationale de fotbal.

In prima zi de campanie, Traian Basescu a inspectat noul sediu de campanie de pe strada Lipscani din centrul vechi al Capitalei. Dupa un scurt tur si o sedinta cu staful de campanie, a lansat si prima intepatura electorala la adresa contracandidatului sau: "Mircea Geoana poate fi urmatoarea nominalizare pentru prim-ministru, cred. Dar ii dau sansa sa hotarasca acum. Eu ii dau o sansa acum, ca sa nu se faca de ras pana in turul doi". Intrebat de ce nu ii face aceiasi oferta si lui Crin Antonescu, candidatul PD-L la prezidentiale a raspuns: "Eu vreau sa il salvez pe Mircea Geoana". Presedintele a mai vorbit despre cum isi va desfasura campania electorala si despre dezvaluirile facute de cotidianul Gardianul in legatura cu cazul Omar Hayssam.

La intrarea in sediul de campanie, Basescu a fost intampinat de Elena Udrea. Presedintele a intrebat-o: "Ce faci tu? Nu te mai bagi la Guverne?". "E un Guvern mic", a raspuns fostul ministru al Turismului. Udrea va face parte din staful campanie al presedintelui si ii se va ocupa de programul sau prin tara. Din staful de campanie mai fac parte Gheorghe Flutur, Sever Voinescu, si Sebastian Lazaroiu. La sediul de campanie, l-au mai asteptat Sulfina Barbu, Theodor Paleologu si Daniel Funeriu, toti trei nominalizati in cabinetul Croitoru. Pe langa acestia, in prima zi de campanie i-au mai fost alaturi si viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, si parlamentarul PD-L, Silviu Prigoana.

Tot vineri PD-L a mai organizat un eveniment electoral in parcul IOR din Capitala. Cateva sute de simpatizanti ai partidului s-au calcat in picioare pentru a prinde o pelerina de ploaie portocalie oferita de PD-L participantilor. La eveniment a participat primarul sectorului 3 Liviu Negoita. Detalii si imagini aici

Geoana si-a deschis campania citandu-L pe Isus Cristos

In prima zi de campanie, candidatul PSD la prezidentiale, Mircea Geoana, s-a lansat la Ploiesti. Geoana a fost insotit de fostii ministri Dan Nica, Ilie Sarbu, Victor Ponta, Ion Bazac si deputatul Iulian Iancu. A inaugurat lucrarile pentru largirea unui drum judetean si a vizitat doua fabrici din oras.

Mircea Geoana si-a inceput discursul cu citat un paragraf din Biblie: "Biblia spune: daca o imparatie se va dezbina de la sine, acea imparatie nu poate dainui si daca o casa se va dezbina in sine, casa aceea nu va mai putea sa se tina. (...) Dezbinare, criza, scandal permanent numele vostru este ....Traian Basescu". Citatul din Biblie fiind rostit de Isus Hristos si este cuprins in Evaghelia dupa Marcu

Intre evenimente, Geoana si echipa sa de campanie s-au amuzat in in autocar cu glume electorale: "Blaga se duce la Basescu in seara alegerilor si ii spune ca are o veste proasta si una buna. Pus sa zica mai intai vestea proasta, Blaga a spus: Mircea Geoana a luat 60%. si care este atunci vestea buna, intreaba Basescu. Noi avem 70%, raspunde Blaga"

La finalul fiecarui obiectiv vizitat, Geoana a fost inveselit de militantii adusi cu microbuzele. Nu au lipsit nici agitatorii cu steaguri cu pancarde inscriptionate cu "Geoana presedinte"

Scrisoarea III-a, de Mircea Cosma

"Miroase a victorie," a declarat vesel presedintele PSD. "Am dat ordin armatelor noastre sa invinga," a replicat presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

Intr-o sala arhiplina cu militanti adusi cu microbuzele din comunele din jurul Ploiestiului, flancat de Ion Iliescu, Adrian Nastase , presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma l-a prezentat euforic pe Mircea Geoana. Cosma a povestit cum, trecand pe langa statuia lui Mihai Eminescu, si-a gasit inspiratia pentru discursul si prezentarea lui Mircea Geoana si a adaptat poezia Scrisoarea a III-a .

"Mircea insusi mana-n lupta, vijelia constructoare care vine, calca, calca portocalii in picioare/ Si gloata portocalie de la Cotroceni o mana iar in urma lor vom face mandra patrie Romana/Mircea Geoanaaa presedinte"

In discursul sau, liderul PSD i-a raspuns lui Traian Basescu. Contracandidatul sau declarase, in gluma, ca-l va numi premier.

"Domnule presedinte, din doua una: fie va este frica, fie ati inceput sa experimentati droguri usoare. Personal, cred ca frica este adevaratul mobil. Pentru prima oara in cinci ani de zile, Traian Basescu nu mai este in preferintele romanilor, Mircea Geoana este in preferintele romanilor. "

Crin Antonescu manifest electoral la Timisoara

Crin Antonescu a ales sa isi petreaca prima zi oficiala de campanie electorala la Timisoara, unde a vorbit despre revolutie si comunism. S-a intalnit cu studentii timisoreni si a participat la o dezbatere simbolica “Democratie vs Dictatura". Antonescu a incercat sa isi apropie imaginea de revolutia de la Timisoara. Si-a caracterizat discursul drept un "manifest al bunului-simt" si campania electorala o "revolutie a bunului-simt, una pasnica". Dupa actiunile simbolice Crin Antonescu a trecut la obisnuitele atacuri electorale. Primul vizat a fost Traian Basescu.

"Presedintele initiaza si impune referendumul anul acesta, in ziua alegerilor prezidentiale. E incercarea lui de a mai castiga niste voturi. E popular si se bazeaza pe antipatia unei mari parti a populatiei electorale a Romaniei la adresa institutiei Parlamentului, care nu e cu nimic mai rea decat Guvernul, presedintele, Curtea de conturi sau SRI. si, in 2013, toate tarile UE vor trece la bicameral. Atunci ar trebui sa mai facem un referendum, ca sa ne intoarcem la bicameral. Diferenta: cateva zeci de milioane de euro, ca doar e de la bugetul de stat, nu de la familia Cocos", a declarat Crin Antonescu citat de NewsIn.

Oprescu si-a ales sloganul de campanie: Hai Romania!

In prima zi de campanie Sorin Oprescu si-a depus mai intai candidatura la Biroul Electoral Central. A fost asteptat de un grup de studenti medicinisti, medici, asistente si un autobuz electoral. Predarea semnaturilor stranse de Oprescu a fost supervizata de seful sau de campanie, Octav Cozmanca. La BEC, Oprescu si-a lansat si sloganul de campanie, o sintagma folosita adesea pe stadioane la meciurile echipe nationale de fotbal: Hai Romania!. Oprescu a declarat ca sloganul sau este de fapt un strigat de lupta.

Dupa formalitatile de la BEC, Oprescu a organizat si o conferinta de presa unde si-a citit discursul de campanie. Oprescu a mai declarat ca principalii sai sponsori, sunt pana acum, membri familiei sale. Intrebat de HotNews.ro care sunt realizarile sale ca primar, Oprescu si-a facut un scurt bilant: a renovat 300 de strazi, a ridicat calitatea serviciilor de salubrizari si a terminat calculul geografic pentru autostrada suspendata, 15 scoli si 20 de gradinite. Vezi aici stenograma conferintei de presa.