Guvernul a aprobat in sedinta extraordinara de vineri doua hotarari privind organizarea referendumului national convocat de presedintele Traian Basescu pentru Parlamentul unicameral simultan cu alegerile prezidentiale. De asemenea, Guvernul a decis ca voturile pentru parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari se vor da pe buletine distincte.

Ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, a declarat la finalul sedintei ca referendumul se va desfasura potrivit Legii 370/2004 privind alegerea presedintelui Romaniei, avand in vedere ca atat referendumul national cat si alegerile prezidentiale au loc in aceeasi zi - 22 noiembrie. "Deci este exact acelasi calendar ca si la alegerile prezidentiale", a spus Blaga, potrivit NewsIn.

Stampilele birourilor electorale, cea de control si cele cu mentiunea "VOTAT" sunt aceleasi pentru ambele scrutine, la fel ca si modelul timbrului autocolant, iar listele electorale permanente vor fi aceleasi, urmand ca cetatenii sa semneze de doua ori, daca doresc sa voteze si la referendum.

Declaratia pe propria raspundere va fi completata cu mentiunea ca alegatorul nu a votat nici pentru referendum in alta sectie de votare.

In sectiile de votare vor exista trei urne - una in care vor fi introduse buletinele de vot la scrutinul pentru alegerea presedintelui Romaniei, cea de-a doua pentru Parlamentul unicameral si cea de-a treia pentru reducerea numarului de parlamentari.

Pentru referendum vor fi doua buletine de vot - unul pentru Parlamentul unicameral si cel de-al doilea pentru reducerea numarului de parlamentari sub 300. Articolul doi al decretului prezidential cuprinde intrebarile adresate populatiei la referendum, la care cetatenii trebuie sa raspunda cu "Da" sau "Nu":

  • "Sunteti de acord cu trecerea la parlamentul unicameral?" si
  • "Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300?".

Ministrul interimar al internelor a mai spus ca pentru plata operatorilor din cele 3.400 de sectii speciale - aspect reglementat tot in sedinta de vineri - au fost alocate 2.477.000 de lei. Blaga a precizat ca suma cheltuita cu buletinele de vot pentru referendum este de 440.000 de lei.