Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretele privind inaintarea in grad a fostilor social-democrati, ofiteri in rezerva Neculai Ontanu, primar al sectorului 2, Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor si Anghel Iordanescu, parlamentar independent, relateaza NewsIn. Alti 52 de ofiteri MApN au fost, de asemenea, inaintati in grad.

Astfel, seful statului a semnat decretul privind inaintarea in gradul de general-maior - cu doua stele in rezerva a generalului de brigada in rezerva Neculai Ontanu, primarul sectorului 2. Ontanu a fost exclus miercuri din PSD pentru ca si-a declarat sustinerea pentru seful statului in campania electorala.

Si fostii social-democrati Gabriel Oprea si Anghel Iordanescu au fost inaintati in grad de seful statului, prin decrete semnate joi. Astfel, Basescu a semnat decretul privind inaintarea in gradul de general - cu patru stele in rezerva a general-locotenentului in rezerva Gabriel Oprea din MApN, fost ministru PSD al Internelor in Guvernul Boc si decretul privind inaintarea in gradul de general-maior - cu doua stele in rezerva a generalului de brigada in rezerva Anghel Iordanescu din cadrul aceluiasi minister.

Parlamentarii independenti Gabriel Oprea si Anghel Iordanescu, fosti membri PSD, si-au anuntat si ei, la 6 octombrie, printr-un comunicat, sustinerea fata de candidatura lui Traian Basescu, sustinand ca un nou mandat al actualului presedinte este "singura solutie responsabila pentru Romania".

La 1 decembrie 2008, Gabriel Oprea a fost inaintat in gradul de general-locotenent in rezerva, iar lui Neculai Ontanu i-a fost acordat gradul de general de brigada in rezerva.

UPDATE Basescu: Avansarile in grad reprezinta un gest simbolic

Presedintele Traian Basescu a subliniat vineri ca avansarile in grad ale ofiterilor in rezerva sau in retragere sunt pur simbolice, simple "semne de respect pentru activitatea depusa de acestia de-a lungul carierei militare".

  • "Vreau sa mai fac o mentiune, fara niciun iz de rautate, legata de avansari, avansari ale ofiterilor in rezerva sau in retragere. Ele nu reprezinta decat un simbol, un gest simbolic, pentru ca el nu aduce nici crestere de pensie, nici crestere de vechime, niciun fel de avantaj nu-i aduce celui avansat."

Totodata, el a evocat unul dintre momentele in care s-a simtit foarte mandru, acela in care a fost avansat in functia de colonel in rezerva.

  • "Unul din momentele cu care am fost mandru ca politician a fost momentul in care am fost avansat la gradul de colonel in rezerva si am vazut ca sunt egal in grad cu tatal meu, ceea ce inseamna ca in sfarsit tata si-a vazut visul cu ochii."