Vicepresedintele american, Joe Biden, urmeaza sa se intalneasca, joi, in timpul vizitei pe care o va efectua la Bucuresti, cu presedintele Traian Basescu, cu premierul in exercitiu Emil Boc, precum si cu liderii PSD si PNL, Mircea Geoana, respectiv Crin Antonescu, informeaza Mediafax. Biden efectueaza, in perioada 20-24 octombrie, vizite in Romania, Cehia si Polonia, la scurt timp dupa ce Statele Unite au renuntat la amplasarea unui scut antiracheta pe teritoriile ceh si polonez.

Joe Biden va petrece ziua de miercuri in Polonia, urmand ca in cursul serii sa ajunga la Bucuresti, potrivit consilierului pe probleme de securitate nationala Tony Blinken, care a sustinut, luni, un briefing pe tema vizitei lui Biden.

In ceea ce priveste programul vizitei din Romania, Biden se va intalni joi dimineata cu angajatii Ambasadei americane la Bucuresti, iar apoi va avea o intalnire de lucru cu presedintele Traian Basescu, impreuna cu care va sustine o conferinta de presa, potrivit NewsIn. Apoi, inaltul oficial american va avea o intrevedere cu premierul in functie Emil Boc. Urmatorul punct pe agenda sa va fi un discurs public sustinut pe tema relatiei dintre SUA si Europa Centrala si de Est. In ultima parte a zilei, Biden va avea intrevederi cu Mircea Geoana si cu Crin Antonescu, dupa care va pleca spre Praga.

Biden va discuta la Bucuresti despre scut, energie, dar si despre asumarea responsabilitatii

Vicepresedintele american va avea pe agenda, in timpul turneului din Polonia, Romania si Cehia, teme ca noul scut antiracheta, securitatea energetica, dar si necesitatea ca tarile din regiune sa isi asume statutul de membri deplini ai UE si NATO, cu responsabilitatile aferente.

"Vicepresedintele va discuta cu liderii celor trei tari vizitate despre noua arhitectura de securitate privind apararea antiracheta. Dupa cum stiti, aceasta noua arhitectura contine tehnologie mult mai moderna, este adaptata noilor provocari si, spre deosebire de fostul program antiracheta, acopera toate tarile NATO", a punctat Tony Blinken, conslilierul lui Biden.

Un alt subiect va fi legat de securitatea energetica si de rolul pe care aceste tari din Europa il pot juca pentru diversificarea rutelor si resurselor energetice, a mai spus consilierul lui Biden. De asemenea, un alt aspect vizat de vizita lui Biden este cel comercial si investitional.

Totodata, Tony Blinken a atras atentia asupra unei schimbari de atitudine a SUA in regiune. "SUA nu se mai raporteaza la regiune gandindu-se ce poate face pentru Europa Centrala si de Est, ci ce poate face impreuna cu aceasta parte a Europei. Nu mai vorbim de tari postcomuniste, aflate in tranzitie, ci de membri deplini ai UE si NATO, cu responsabilitati serioase si substantiale", a spus Blinken, referindu-se inclusiv la responsabiliati privind razboiul din Afganistan.

Dezvoltand ideea discutiilor cu liderii din cele trei tari pe tema noului scut antiracheta, Blinken a subliniat ca Biden vede in aceste vizite o oportunitate de a le explica partenerilor in ce consta noul concept. "Discutiile despre noua aparare antiracheta se poarta si la nivel bilateral, dar in principal prin NATO", a adaugat consilierul lui Biden, sustinand ca din primele evaluari aceasta noua propunere a SUA se bucura de o vasta sustinere.