Conducerea Senatului a respins, luni, solicitarea presedintelui Comisiei privind statutul senatorilor si deputatilor, Gheorghe Barlea (PDL), de suspendare a presedintelui acestei Camere, Mircea Geoana, transmite Mediafax. Barlea a cerut suspendarea lui Geoana pentru "abateri deosebit de grave".

Barlea a cerut ca presedintele Senatului sa fie suspendat de la lucrarile Camerei pentru o perioada de 30 de zile pentru ca a incalcat "in repetate randuri" prevederile Regulamentului. Solicitarea lui Barlea a venit in urma sedintei comune din 7 octombrie a Birourilor reunite in care s-a decis transmiterea la Comisiile juridice ale Parlamentului a scrisorii presedintelui Traian Basescu privind convocarea unui referendum national. Barlea a afirmat ca Geoana ar fi incalcat Regulamentul si Constitutia deoarece a supus la vot propunerea ca scrisoarea Presedintelui sa fie transmisa Comisiilor juridice pentru un punct de vedere.

"S-a apreciat ca in realitate decizia prin care scrisoarea presedintelui Traian Basescu a fost trimisa la Comisia juridica s-a luat in urma unui vot legal, cu 14 la 10, si in aceste conditii nu s-a mai pus problema existentei unei nelegalitati privind votul pentru acel punct de pe ordinea de zi", a spus Ion Chelaru, chestorul Senatului.

Geoana a mai fost acuzat ca a "profitat de o interpretare extensiva si abuziva" a Regulamentului si "si-a arogat votul decisiv, dupa ce in prealabil isi manifestase dreptul de vot". De asemenea, presedintele PSD a fost acuzat ca a reluat procedura de vot in mod neregulamentar.

Grupul parlamentar PDL din Senat a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu "votul dublu" al presedintelui Senatului. In plus, democrat-liberalii au solicitat conducerii Senatului interzicerea participarii lui Geoana la lucrarile acestei Camere, pentru 30 de zile.