In fiecare zi de luni, echipa NewsMix va propune o analiza a principalelor evolutii si tendinte inregistrate in saptamana anterioara, in lupta pentru Cotroceni, asa cum este ea consemnata de presa. In restul saptamanii, puteti vizita paginile dedicate candidatilor principali la presedintie, unde veti gasi informatii de sinteza, actualizate in regim live.

Buletinul nostru informativ va da doar interpretari si corelari statistice si cronologice, nicidecum analize politice.

Mai mult, datele prezentate pe paginile candidatilor sunt rezultatul unor mecanisme automate, nepartinitoare, de extragere a informatiilor din presa online. Motorul original NewsMix este inima unei platforme statistico-semantice automate, care pastreaza o perfecta echidistanta fata de orice personaj sau subiect.

SAPTAMANA 10-16 OCTOMBRIE IN CIFRE

Vizibilitatea candidatilor la prezidentiale

Vizibilitatea candidatilor in presa online - numarul de articole publicate in ultimile 30 de zile
Vizibilitatea candidatilor in presa
online - numarul de articole publicate
in ultimile 30 de zile
Foto: NewsMix.ro

A fost o saptamana fierbinte pentru candidati. S-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de articole, culminand cu seara de joi si dimineata de vineri. Singurul care face exceptie de la aceasta crestere este Sorin Oprescu.

Facand cuvenita corelare cu agenda politica a saptamanii, gasim si explicatia asimetriei prezentate in Graficul 1: implicarea puternica a tripletului Antonescu-Basescu-Geoana in problema desemnarii viitorului prim-ministru.

Raportul relativ dintre candidatii la functia de presedinte

Cit de prezenti au fost candidatii in articole, fiecare in raport cu intreg grupul - evolutia procentuala din ultimele 30 de zile
Cit de prezenti au fost candidatii in
articole, fiecare in raport cu intreg
grupul - evolutia procentuala din
ultimele 30 de zile
Foto: NewsMix.ro
Cifrele de mai sus (mai precis, numarul de articole publicate) au avut caracter absolut, insa intr-o lupta suntem mereu interesati de raportul relativ dintre candidati. Graficul 2 prezinta tocmai aceasta perspectiva concurentiala asupra prezentei prezidentiabililor in presa. Saptamana a inceput cu un avant semnificativ al lui Crin Antonescu si s-a incheiat cu o severa crestere a vizibilitatii lui Traian Basescu, in detrimentul tuturor.

Proiectand acest joc al graficelor peste realitate, identificam posibilele cauze: propunerea lui Klaus Johannis la functia de premier de catre Crin Antonescu, care a monopolizat stirile politice ale inceputului de saptamana, si "rocada mare" a desemnarii lui Lucian Croitoru de catre Traian Basescu, in final.

Vizibilitatea celor trei personaje asociate cu functia de premier

Vizibilitatea lui Klaus Johannis vs. Lucian Croitoru in presa online - tendintele evolutiilor din ultimile 120 de zile
Vizibilitatea lui Klaus Johannis vs.
Lucian Croitoru in presa online -
tendintele evolutiilor din ultimile
 120 de zile
Foto: NewsMix.ro
In prezent, avem trei persoane care se raporteaza cu tarie la fotoliul de premier. Emil Boc - proaspatul demis si inca interimar, Klaus Johannis - dorit de o majoritate parlamentara ad hoc si Lucian Croitoru - premier desemnat de Traian Basescu. Oamenii acestia au fost prezenti in presa in ultimelele 4 luni, dupa cum arata Graficul nr. 3.

Raportul de vizibilitate dintre ei s-a schimbat dramatic datorita evolutiilor din ultima saptamana. Ce este insa foarte interesant - si poate nu multi ne mai aducem aminte - este ca ambii nou veniti si-au facut discret simtite aspiratiile cu ceva vreme in urma.

La mijlocul lunii august (vezi zvacnirea corespunzatoare a graficului; vezi articol HotNews.ro) s-a scris in mod repetat despre Klaus Johannis, pe care acelasi Crin Antonescu il numara ca membru intr-un guvern "virtual".

Lucian Croitoru are doua astfel de cresteri punctuale. Una pe final de septembrie si alta, mai importanta, in prima decada a lui octombrie, ambele legate insa de validarea/nevalidarea sa ca prim-viceguvernator BNR (vezi articole HotNews aici si aici).

Paginile candidatilor realizate de NewsMix.ro si HotNews.ro:

- Crin Antonescu

- Traian Basescu

- Mircea Geoana

- Sorin Oprescu