Premierul in exercitiu Emil Boc a afirmat, duminica, la Realitatea Tv, ca nu va ramane in aceasta functie pana in luna decembrie, pentru ca pana atunci va fi investit un nou Guvern, "intr-o forma sau alta". Cateva ore mai tarziu insa, seful statului a declarat, la Prima Tv, ca nu exclude varianta ca Guvernul Boc sa ramana in functie pana la alegeri, iar dupa scrutinul prezidential, castigatorul alegerilor sa numeasca un nou premier.

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica seara, intr-o emisiune la Prima TV, ca nu-si doreste dizolvarea Parlamentului si ca exista varianta in care ar putea permite Executivului condus de Emil Boc sa guverneze pana la alegerile prezidentiale, dupa care presedintele ales isi poate desemna un premier. Seful statului a precizat insa ca nu va lua o astfel de decizie inainte de a discuta cu cei de la Fondul Monetar International.

  • "E ultimul lucru pe care mi l-asi dori, sa ajungem la situatia de dizolvare a Parlamentului. Daca voi avea al doilea mandat pot sa fac acest lucru imediat dupa revalidare, dupa data de 6 decembrie".
  • "Mai este si alta varianta, daca acest Guvern nu trece, dar cu toata atmosfera sper din tot sufletul sa treaca, mai este varianta sa spun: in regula, ramanem cu acest Guvern pana la alegerile prezidentiale si presedintele ales sa desemneze prim-ministrul, pentru a nu risca sa creez conditii de dizolvare a Parlamentului inainte de alegerile prezidentiale".

Traian Basescu a adaugat ca ia in calcul posibilitatea de a convinge FMI-ul sa negocieze eliberarea noilor transe cu reprezentantii actualului Guvern, demis de Parlament prin motiune de cenzura:

  • "Nu voi lua aceasta decizie pana cand nu am o discutie cu FMI, sa-i conving sa vina sa faca vizita de evaluare chiar cu un prim-ministru, cu un Guvern revocat de Parlament, pentru a putea lua transele de imprumut din noiembrie si decembrie".
  • "Nu FMI-ul a venit sa ne lase fara Guvern inainte de negocierile pentru eliberarea unor noi transe. Asa a gandit clasa politica".

Cu doar cateva ore mai devreme, Emil Boc excludea, insa, aceasta varianta: "Intr-o forma sau alta, Cabinetul acesta care urmeaza sa se instaleze va fi instalat", a declarat Emil Boc, la Realitatea Tv, potrivit NewsIn. "Eu il cred un om foarte competent. si cred ca are si resurse si vointa si dorinta de a duce lucrurile mai departe", a continuat premierul in exercitiu.