Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, la ProTv, ca PSD nu-l va vota nici pe al doilea premier propus de Traian Basescu, el apreciind ca alegerile parlamentare anticipate sunt, chiar in aceasta situatie, "improbabile", Curtea Constitutionala trebuind sa se pronunte asupra acestui aspect. Potrivit lui Geoana, citat de Mediafax, este neclar, din punct de vedere juridic si constitutional, daca o eventuala cadere, de doua ori, a unui Guvern, inseamna in mod automat, pentru un nou mandat de sef de stat, dizolvarea Parlamentului.

  • "In acest moment, opinia mea este ca aceste alegeri ( parlamentare anticipate, n.r.) sunt improbabile. Ramane de vazut, inclusiv la Curtea Constitutionala, daca o eventuala cadere de doua ori a unui Guvern inseamna automat, pentru un nou mandat de presedinte, dizolvarea Parlamentului. Acest lucru este inca neclar din punct de vedere juridic si constitutional", a spus Geoana, in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Liderul PSD a mai spus ca propunerea lui Lucian Croitoru drept premier desemnat reprezinta "o perdea de fum" aruncata de seful statului, Traian Basescu, al carui plan real este, de fapt, pastrarea Guvernului Boc "la butoane", cu scopul de a organiza alegerile prezidentiale.

  • "Traian Basescu vrea cu orice chip sa-si pastreze Guvernul la butoane pentru organizarea alegerilor prezidentiale. Preferinta lui este pastrarea Guvernului Boc - a lui Blaga la Interne, a lui Pogea la Finante, a lui Berceanu la Transporturi si Agricultura, a doamnei Udrea la toate ministerele de care se ocupa. Propunerea Croitoru este o perdea de fum", a spus Geoana.

El a adaugat ca Traian Basescu vrea sa aiba, "in cel mai rau caz", un Guvern PDL, incercand, pe de alta parte, sa ameninte parlamentarii in privinta votului celei de-a doua propuneri de premier.

  • "Are un calcul cinic domnul Basescu. Nu recunoaste o alta majoritate in Parlament. Doreste la modul disperat, la limita constitutionala, sa aiba Guvernul Boc sau un guvern surogat pentru controlarea alegerilor. Este o forma de santaj cinic, de inconstienta politica. Alt cuvant nu am", a spus Geoana.