Mai multe date din arhiva serviciului de informatii a Ministerului de Interne au fost copiate in perioada 2008 - 2009. Anuntul a fost facut de actualul ministru interimar al Internelor, Vasile Blaga, care a anuntat in cadrul unei emisiuni la Antena 3 ca s-a facut o sesizare la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in acest sens."S-au copiat transcripturi dupa inregistrari cu mandat de siguranta nationala sau de crima organizata, fara a avea dreptul la acest lucru", a avertizat Blaga, citat de Mediafax.

De cealalta parte, social-democratul Marian Vanghelie a sustinut ca, "din informatiile mele, o parte din documente au disparut cand Blaga era ministru de Interne". O afirmatie la care ministrul democrat-liberal a replicat: "Sunteti iresponsabil. Cine v-a pus sa declarati ca stiti unde este arhiva de la DGIPI? Cum puteti fi asa de iresponsabil?"

"Voi face plangere penala pentru toate declaratiile si pentru tot ce a semnat Vasile Blaga", a continuat Marian Vanghelie. Social-democratul a declarat ca printre cei implicati in copierea de documente de la DGIPI s-ar numara si chestorul Terente Merce, fost sef la "Doi si-un sfert" si consilier prezidential. "Domnul chestor Merce a fost in locul potrivit la momentul nepotrivit", a afirmat Vasile Blaga, precizand insa ca Merce nu a avut nimic de-a face cu documente din arhiva.

"Ba a stat mult", a continuat Vanghelie. "Opriti-va, pentru numele lui Dumnezeu. In acest moment, si asa este un mare semn de intrebare la institutiile internationale daca mai lucreaza cu noi. Opriti-va!", a replicat Vasile Blaga.

Intrebat pe cine vede ca principal contracandidat al presedintelui Traian Basescu in al doilea tur de scrutin, Vasile Blaga a declarat: "Geoana va fi in turul doi si este foarte bine ca va fi domnul Geoana".

Vasile Blaga i-a eliberat din functii pe adjunctii directorului general DGIPI

Ministrul interimar de Interne a semnat vineri eliberarea din functiile de adjuncti ai directorului general al DGIPI a comisarului sef Paun Iordache si a comisarului sef Trosca Florin, anunta agentia de presa NewsIn. In locul acestora au fost numiti Bujor Florescu si Robert Marin.

Dan Nica: Traian Basescu taraste MAI intr-un scandal electoral

Fostul ministru de Interne Dan Nica, demis de premierul Emil Boc, se apara acuzandu-l pe Traian Basescu ca "taraste ministerul intr-o poveste electorala". Dan Nica respinge acuzatiile potrivit carora mai multi angajati au continuat sa aiba acces la documente secrete, desi le fusese retras certificatul ORNISS.

El a sustinut ca avizul de la ORNISS de retragere a certificatului a fost emis cu doua zile inainte de revocarea sa, iar DGIPI a trimis aviz sa li se limiteze accesul la documentele clasificate.

In ceea ce priveste presupusa xeroxare a unor documente, Nica i-a cerut lui Vasile Blaga sa precizeze clar daca respectivele documente au fost copiate in perioada mandatului sau inainte de acest moment.

El a acuzat faptul ca au fost trimise la Parchet "informari ca aceasta chestiune sa fie lasata in paranteze, pentru a crea impresia ca s-a intamplat in mandatul meu".

De unde a inceput scandalul arhivelor de la DGIPI

5 septembrie:Marian Vanghelie anunta ca are date de la DGIPI si ca arhiva "Doi si-un sfert" s-a mutat

Scandalul arhivelor de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a inceput in urma cu mai bine de o luna, cand presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat ca "datele despre fratele lui Traian Basescu, nu au venit de la «Doi si un sfert». Au venit de la SRI, si o dezamagesc pe Elena Udrea, chiar de la butoanele lui Traian Basescu".

  • "S-a dorit sa se puna mana pe arhiva «Doi si un sfert». Era problema a ceea ce exista acolo si putea fi folosit in campania electorala, contra lui Traian Basescu: ce s-a intamplat la Oltchim, cu Omar Hayssam, ce a discutat Elena Udrea si parca era vorba si de fetita EBA care se mai incinge din cand in cand, dar asta e la diverse".

Declaratiile au fost facute la Scoala de Vara a tinerilor social-democrati, unde Marian Vanghelie a anuntat ca arhiva "nu mai este acolo"

  • "Vreau sa transmit un mesaj, nu-mi permit direct lui Traian Basescu, dar prin Elena Udrea pot sa-mi permit. Elena, iti transmit un mesaj: te rog sa-i spui domnului presedinte ca nu mai este acolo acea arhiva. Stai linistita, ca e pe maini bune si nu mai trebuie sa te ocupi de oamenii aia. Lasa Ministerul de Interne sa-si faca datoria in campania electorala, sa vedem cine e mai bun si cine trebuie sa castige. Si daca va fi nevoie sa spunem lucruile pe bune, draga mea Elena, am tot curajul si am sa le spun cand nici n-ai sa visezi tu".

7 septembrie:Dan Nica neaga informatiile lansate de colegul sau de partid. Vanghelie sustine ca spusele sale au fost un pamflet

La doar douazile, PD-L i-a solicitat public premierului Emil Boc sa-i ceara explicatii ministrului de atunci de Interne, Dan Nica. Ministrul social-democrat a raspuns solicitarii democrat-liberalilor: la DGIPI nu s-a facut nimic in afara legii in timpul mandatului sau si arhiva serviciului nu s-a mutat, asa cum a sustinut colegul sau de partid, Marian Vanghelie. In aceeasi zi, pe 7 septembrie, Vanghelie a revenit asupra afirmatiilor sale si a precizat ca declaratiile pot fi "un pamflet".

1 octombrie: Traian Basescu semneaza decretul de revocare din functia de ministru de Interne a lui Dan Nica

La mai putin de o luna de la izbucnirea scandalului, presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru revocarea din functia de viceprim-ministru si ministru al Administratiei si Internelor a lui Dan Nica. Liderul de la Cotroceni l-a numit vicepremier si ministru de Interne interimar pe Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

16 octombrie: Traian Basescu - Nica a fost revocat de la Interne pentru ca a pus DGIPI la dispozitia totala a lui Vanghelie

La peste doua saptamani de la revocarea ministrului social-democrat de Interne, presedintele Traian Basescu a declarat: Dan Nica a fost inlaturat de la sefia ministerului pentru ca a pus la dispozitia lui Marian Vanghelie si a altor persoane apropiate din PSD informatii din cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).

"Serviciul DGIPI a fost pus total de domnul Nica la dispozitia domnului Vanghelie, a lui Mitica Iliescu si a lui Voicu, parlamentarul", a declarat liderul de la Cotroceni, in cadrul emisiunii "Nasul" (B1 TV).

Dan Nica a dezmintit toate acuzatiile lansate joi seara de Traian Basescu.