Presedintele Traian Basescu a declarat vineri dimineata ca este dispus sa nominalizeze un premier politic, in cazul in care Guvernul Croitoru nu primeste votul de investitura din partea Parlamentului. "Nu am nicio alta solutie, decat sa respect votul din alegerile din 2008 si sa desemnez un al doilea premier, de data aceasta politic, din partidul cu cel mai mare numar de parlamentari, dar nu va pot spune numele", a precizat Traian Basescu pentru TVR.

O afirmatie reiterata de liderul de la Cotroceni in jurul orei 12.30, cand a explicat: "Sunt obligat de Constituie, daca acest guvern nu trece de Parlament, sa incerc si o alta varianta". De aceasta data, a subliniat insa ca speranta sa este "sa rezolvam stabilitatea politica cu acest guvern". "Este esential sa actionam rapid pentru rezolvarea problemelor de finantare ale Romaniei, mai ales acum, in lunile de iarna", a continuat Basescu.

Declaratiile vin in aceeasi zi in care premierul proaspat desemnat de liderul de la Cotroceni, Lucian Croitoru, a inceput consultarile cu reprezentantii partidelor, in incercarea de a obtine o majoritate parlamentara. PD-L a anuntat ca va sustine candidatura lui Croitoru la sefia Executivului, in timp ce PSD si PNL au declarat ca nu vor vota un eventual cabinet condus de el, motivand ca au alcatuit "o majoritate transparenta" in Parlament, in jurul candidatului Klaus Johnnis.

In urma cu doar o zi, presedintele Traian Basescu anunta ca Lucian Croitoru este noul premier desemnat, care are misiunea ca in 10 zile sa-si aleaga echipa de ministri si sa se prezinte in fata Parlamentului. Basescu si-a motivat alegerea prin faptul ca Lucian Croitoru, actual consilier al guvernatorului BNR, are expertiza economica necesara pentru acest moment.

Cu atat mai mult cu cat misiunea FMI de urmarire a aplicarii tratatului si-a aminat vizita la Bucuresti pina la momentul instalarii unui nou guvern, a subliniat Traian Basescu. Croitoru a enuntat, la prima declaratie publica, obiectivele sale: pe termen scurt - organizarea de alegeri si continuarea angajamentelor cu FMI si Banca Mondiala; pe termen mediu - legea pensiilor si legea responsabilitatii fiscale.