Decretul prezidential pentru desemnarea lui Lucian Croitoru in functia de prim-ministru a fost publicat in Monitorul Oficial. Din acest moment, premierul desemnat are, potrivit Constitutiei, 10 zile in care sa negocieze cu partidele o majoritate parlamentara, sa-si aleaga echipa de ministri si sa-si prezinte programul de guvernare, ca mai apoi sa se prezinte in fata Parlamentului pentru votul de incredere.

"Se desemneaza domnul Lucian Croitoru in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, potrivit art.103, al.(2) din Constitutia Romaniei", se arata in decretul semnat joi de presedintele Traian Basescu si publicat in Monitorul Oficial.

Lucian Croitoru a fost desemnat ca premier, joi, de catre seful statului, dupa ce Guvernul condus de Emil Boc a fost demis marti, in urma adoptarii motiunii de cenzura initiate de Opozitie. Croitoru urmeaza sa inceapa negocierile cu partidele parlamentare pentru formarea unui nou Guvern si obtinerea votului Parlamentului.

Articolul 103 din Constitutia Romaniei

Potrivit articolului 103 din Constitutie, "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".