Comisiile juridice au avizat negativ scrisoarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral si reducerea la 300 a numarului de parlamentari, informeaza Mediafax.

Presedintele comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a propus avizarea negativa a acestei scrisori, argumentand ca presedintele poate sa solicite Parlamentului organizarea unui referendum, dar acest lucru nu este posibil in conditiile in care exista un vid legislativ prin declararea ca necostitutionale a unor articole din legea referendumului.

Grebla a precizat ca, in urma unor decizii ale Curtii Constitutionale, mai multe articole ale Legii referendumului au fost declarate necostitutionale, iar Guvernul a venit, in urma cu 10 zile, cu o Ordonanta de urgenta care "suplinea aceste lipsuri", dar ea a fost respinsa, marti, de Senat, prima camera sesizata.

"Din punct de vedere juridic, nu poate fi organizat un referendum intrucat avem un vid legislativ pe care Guvernul nu il poate acoperi prin Ordonanta de urgenta", a spus Grebla.

Deputatul PNL Ioan Ghise a spus si el ca trebuie dat un aviz negativ la scrisoarea presedintelui, pe motiv ca solicitarea sefului statului este neconstitutionala pentru ca implica revizuirea Constitutiei. El a aratat ca presedintele poate initia o revizuire a Constitutiei doar la propunerea Guvernului, iar aceasta propunere nu exista.

In replica, deputatul PDL Mihail Boldea a aratat ca nu poate fi invocat vidul legislativ deoarece aceasta situatie a fost si in cazul referendumului de suspendare a presedintelui Traian Basescu si ca Ordonanta de urgenta nu poate fi neglijata, chiar daca a fost respinsa de catre Senat.