Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a anuntat, marti, inaintea votarii motiunii de cenzura in Parlament, ca este dispus sa poarte discutii pentru a ocupa fotoliul de premier, in cazul in care Cabinetul Boc II va fi demis prin motiune. Este pentru prima daca cand Klaus Johannis admite ca este interesat sa renunte la scaunul de primar pentru cel de prim-ministru.

"Am discutat despre aceasta posibilitate si pot sa spun ca este una interesanta, iar, in cazul in care actualul guvern va cadea, sunt dispus la discutii," a declarat Klaus Johannis, pentru NewsIn.

Biroul Politic Central al PNL a decis luni, 12 octombrie, cu unanimitate de voturi, la propunerea presedintelui Crin Antonescu, sa-l valideze pe primarul Sibiului, Klaus Johannis ca propunere a partidului pentru prim-ministru, in situatia in care Cabinetul Boc este demis prin motiune de cenzura, sustin surse liberale, citate de NewsIn.

Motiunea de cenzura la adresa Cabinetului Boc II a fost adoptata, marti, de Parlament cu 258 de voturi pentru si 176 impotriva, acesta devenind primul Guvern demis prin motiune de cenzura, in ultimii 20 de ani.

  • Klaus Johannis - "premierul tehnocrat"

Klaus Werner Johannis, politician roman de nationalitate germana, s-a nascut la 13 iunie 1959, in Sibiu. Este absolvent al Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj (1979 - 1983), iar in perioada 1983-1997 a fost profesor la diferite scoli si licee din Sibiu. Dupa 1989 a devenit inspector scolar general adjunct iar apoi inspector scolar general al judetului Sibiu.

Din 2000 pana in prezent este primar al municipiului Sibiu, fiind candidatul Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). In anul 2004 a fost reales ca primar cu 88,7% din voturi, iar la alegerile locale din 2008 a obtinut un nou mandat pentru aceasta functie, intrunind 83,2% din optiuni.

Johannis a initiat numeroase contacte cu investitori straini si cu oficiile Uniunii Europene. In timpul mandatului sau, Sibiul a fost numit Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2007.

El este, din anul 2000, presedintele FDGR (al carui membru este din 1990) si senator de onoare al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.