Surse de la varful PD-L au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul Boc ia in calcul varianta demisiei inainte de motiunea de cenzura "pentru a lasa PNL, UDMR si PSD fara obiectul muncii". Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte luni asupra sesizarii depuse de democrat-liberali impotriva motiunii de cenzura PNL-UDMR. Una din variantele discutate intens in aceste zile este demisia guvernului in situatia in care Curtea va respinge contestatia PDL. In tot cazul, ministrii cabinetului Boc ar urma sa se intruneasca luni intr-o sedinta iar o decizie clara urmeaza sa fie luata in functie de sentinta judecatorilor.

Aceleasi surse sustin ca varianta demisiei a fost dezbatuta in week-end in cerc restrans. Potrivit calculelor, democrat-liberalii vor sa fie cu un pas inaintea opozitiei PSD-PNL, urmand ca Guvernul sa demisioneze inainte de dezbaterea motiunii.

Alti lideri PDL resping insa varianta demisie, pe motiv ca ar fi greu de explicat de ce Guvernul Boc renunta singur la mandat din moment ce a anuntat ca-si asuma raspunderea pe legea pensiilor. Acestia sustin ca e mai bine ca guvernul "sa moara eroic" in Parlament, in caz ca motiunea de cenzura a opozitiei va fi votata.

Parlamenatrii PD-L au sesizat saptamana trecuta Curtea Constitutionala cu privire la neconsti­tutionalitatea motiunii. Democrat-liberalii au invocat articolului 113 din Constitutie care prevede ca, daca o motiune de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.

Cu alte cuvinte, parlamentarii PD-L sustin ca depunerea motiunii intitulata "11 impotriva Romaniei" este neconstitutionala.

Surse din conducerea PD-L au declarat pentru Hotnews.ro ca se asteapta decizia Curtii Constitutionale. In cazul in care se decide ca motiunea PNL-UDMR este constitutionala, Cabinetul Boc II isi va da demisia in aceeasi zi. Conform planului, Cabinetul va fi convocat in sedinta de urgenta si toti ministrii isi vor depune mandatul.

"Asteptam decizia Curtii Constitutionale. Toti ministrii au fost informati ca luni exista posibilitatea sa se convoace o sedinta extraordinara de Guvern. Ministrii stiu ca daca sedinta va fi convocata trebuie sa-si depuna toti mandatele. Oricum, aveam un termen de 45 de zile sa venim cu un nou Guvern in Parlament si cred ca este mai bine sa demisionam decat sa dam satisfactie PSD si PNL sa ne pice in Parlament", au declarat pentru Hotnews.ro sursele democrat-liberale.

In data de 1 octombrie, ministrii PSD au demisionat iar Coalitia s-a rupt. Premierul Emil Boc a luat decizia ca activitatea Guvernului sa fie asigurata cu interimari de la PD-L. Astfel, Catalin Predoiu a preluat interimatul de Externe, Adriean Videanu la Sanatate, Radu Berceanu la Agricultura, Elena Udrea la Mediu, Gheorghe Pogea la Ministerul Muncii, Gabriel Sandu la Ministerul pentru IMM-uri, Sorina Placinta - ministru pentru relatia cu Parlamentul si premierul Emil Boc - la Educatie.

Atat premierul Emil Boc cat si presedintele Traian Basescu au dat asigurari ca in cele 45 de zile de interimat vor nominaliza ministri pe locurile vancante, care ulterior trebuie validati de Parlament.