Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri, la Targu Mures, la un seminar despre minoritatile nationale, ca maghiarii trebuie sa se simta „proprietari, actionari, in proportie de 7%" din Romania, transmite NewsIn. Politicianul maghiar a apreciat ca in ultimii ani mentalitatea s-a schimbat foarte mult si ca acum au obtinut drepturi pe care altadata nu le credeau posibile.

  • „Procentajul ar fi important atunci cand am incerca sa stabilim niste reguli exacte in ce priveste reprezentarea minoritatilor, fiindca acolo, altfel decat pe baza unui procentaj, nu avem cum proceda. Si mai curand sau mai tarziu va trebui sa ajungem acolo ca reprezentarea maghiarilor si reprezentarea celorlalte minoritati, intr-o institutie, in institutii, fie vorba in inspectorate scolare, in cultura, dar oriunde, in agricultura, justitie, va trebui sa stabilim niste procentaje, niste reguli, care, indiferent daca UDMR sau alte formatiuni este prezenta in Guvern sau Parlament este asigurata prezenta lor."
  • „Totul depinde de mentalitate. De aproape 20 de ani cand colegii mei, dl. Frunda ca si jurist, care a si lucrat la aceste proiecte, cand am elaborat Constitutia Romaniei – care intre timp a mai fost modificata, dar nu in aceasta dispozitie – am gasit o solutie extrem de importanta si valabila si astazi, ca reprezentantii minoritatilor si organizatiilor minoritare, pe baza unor facilitati pe baza impartirii lor teritoriale, vor fi prezenti in Parlament cel putin prin cate un deputat. Bineinteles ca o astfel de experienta ridica si anumite probleme care trebuie tratate, rezolvate in mers. Dar nimeni nu poate contesta ca regula a fost deosebit de buna si extrem de importanta si de fapt regretul meu este ca nu am reusit, dupa ce am introdus in Constitutie acasta regula, sa largim, sa extindem acest principiu peste tot, sa extindem acest principiu de reprezentare si prezenta obligatorie a minoritatilor in toate institutiile importante."
  • „Noi am avansat foarte mult in ceea ce priveste drepturile educationale in limba materna, educatia in limba materna si foarte multe dispozitii pozitive in foarte multe legi. In ceea ce priveste practica am aplicat aceasta regula, cand am fost in Guvern – prin ordonante, hotarari guvernamentale, ordine ministeriale etc. – in ceea ce ptiveste prezenta obligatorie a minoritatilor in diferite comisii, in diferite foruri unde se iau decizii, in foruri in care se iau decizii cu privire la minoritati, mai ales in cazul educatiei si in cazul culturii, dar nu am reusit sa extindem, cel putin la nivel constitutional si la nivelul legilor aceasta regula."

Presedintele UDMR a spus ca aceasta regula, care in Parlamentul Romaniei functioneaza, privind decizia, sa fie extinsa la toate nivelurile. Liderul unional a mai spus ca o alta latura a acestor decizii este cea care se refera la autonomie.

  • „Cealalta latura a drepturilor decizionale este autonomia. Schimbarea mentalitatilor ar stimula si include rezolvarea amandurora, de fapt si in ceea ce priveste participarea la luarea deciziilor, si in ceea ce priveste propria decizie, deci diferitele forme de autonomie, cea culturala si cea teritoriala.”