UPDATE ora 12:55: Ministrii PSD au demisionat din Guvern. Anuntul a fost facut de fostul vicepremier si ministru de Interne Dan Nica. Cu o jumatate de ora inainte, liderul PSD Mircea Geoana declara ca "Intreg grupul ministerial PSD, solidar cu Dan Nica, este astazi in masura sa isi anunte demisia din Guvern. Traian Basescu a reusit sa faca din nou ceea ce face de 5 ani - sa provoace criza politica, suprapusa peste criza economica. El este principalul responsabil". Mircea Geoana a facut aceasta declaratie dupa ce a discutat mai bine de o ora si jumatate cu ministrii formatiunii, dupa ce Traian Basescu a semnat, joi dimineata, decretul de revocare a lui Dan Nica.

Dupa ce si-au depus demisiile la Guvern, Dan Nica a vorbit in numele tuturor ministrilor PSD:

  • "Aruncarea Romaniei in aceasta criza politica, care suprapusa peste criza economica, va avea efecte grave, este responsabilitatea presedintelui Basescu, a primului ministru Boc si a PDL."
  • "Eu, care nu am aceptat si nu voi accepta niciodata, ca furtul si hotia sa carecterizeze aceasta tara, am incercat sa ma opun hotiei electorale. Am incercat sa stopez fraudele si furturile si ati vazut ce raspuns am primit - revocarea."
  • "Fiecare dintre colegii mei si-a facut datoria conform angajamentului pe care l-am avut, sa incercam sa ne descurcam, intr-o perioada de criza, cu putinele resurse pe care le-am avut, mai ales ca si acestea au fost alocate arbitrar."
  • "Ne vom revedea in luna decembrie, cand vom incerca sa repornim Romania."

"PSD va face ceea ce a stabilit", a fost prima reactie a liderului social-democrat Mircea Geoana, dupa semnarea de catre Traian Basescu a decretului de revocare a lui Dan Nica, joi dimineata. Imediat dupa aceea, Mircea Geoana i-a convocat la Senat pe toti ministrii PSD, pentru a discuta despre iesirea de la guvernare. Social-democratii au anuntat, inca de luni, ca ministrii PSD vor demisiona din Guvern imediat dupa ce seful statului va semna decretul privind revocarea lui Dan Nica.

Criza din coalitie a debutat la inceputul acestei saptamani, cand premierul Emil Boc si-a anuntat intentia de a-l revoca din functie pe Dan Nica si a cerut PSD sa nominalizeze un inlocuitor pentru acesta. Social-democratii au refuzat, anuntand ca singura lor propunere pentru functiile de vicepremier si ministru de Interne este Dan Nica.

Seful Guvernului le-a acordat, luni, social-democratilor un termen de 24 de ore pentru desemnarea unui inlocuitor pentru Dan Nica. O zi mai tarziu, dupa ce social-democratii au refuzat sa faca o noua nominalizare, Emil Boc i-a trimis presedintelui Traian Basescu propunerea de revocare din functie a lui Dan Nica si de numire in locul acestuia, ca interimar, a lui Vasile Blaga.