Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la Targu Mures, ca romanii plecati la munca in strainatate, cei care au renuntat sa mai astepte ajutor de la stat si si-au luat soarta in propriile maini, reprezinta partea cea mai dinamica si mai curajoasa a natiunii, relateaza NewsIn.

  • „Trebuie sa recunoastem ca ei sunt partea cea mai dinamica a natiunii noastre. Au fost acei romani care, constatand ca statul nu poate sa faca foarte multe pentru ei, au renuntat sa mai astepte de la stat, si-au luat soarta in propriile maini, si-au luat alaturi sotia si copilul si s-au dus sa castige un ban in strainatate. Este partea dinamica a natiunii, poate extrem de dinamica si poate cea mai curajoasa."

Sesizand o oarecare rumoare in sala, seful statului a incercat sa explice.

  • „Nu vreau sa spun ca profesorii  universitari care au ramas sunt mai putin curajosi sau politicienii care au mai ramas pe aici sunt mai putini, dar calitatea se vede, ca au ramas foarte putini de calitate. Indiscutabil, cei care lucreaza in strainatate sunt cei care au constatat si inteles ca nu statul este solutia pentru ei."

Dupa care a vorbit iarasi despre romanii care crede ca au salvat situatia economica a tarii.

  • „Aceasta este categoria de romani despre care de data aceasta spre deosebire de celebrele vorbe, trebuie sa ne gandim ce putem face noi pentru ei pentru ca ei au facut deja enorm pentru Romania. Am avut sase ani consecutiv in care cele 5,6,7, 8 miliarde de euro pe care i-au trimis in tara au echilibrat deficitul de cont curent. Altfel Romania ar fi trebuit sa imprumute in fiecare an 5,6,7,8 miliarde de euro pentru a-si acoperi deficitul de cont curent. Ganditi-va ce vor face ei pentru Romania cand vor veni acasa, si au inceput sa vina. Acesti oameni vin bine calificati, obisnuiti sa lucreze de la 8.00 la 16.00, obisnuiti sa aiba disciplina. Ei vor face enorm pentru Romania."

Vorbind despre educatie, presedintele a punctat pe ideea de competenta.

  • “Elevul trebuie sa tina minte foarte multe. Dascalul trebuie sa formeze la copii competente, nu nevoia de a memora. O sa va dau un exemplu: la ce-mi foloseste ca stiu ca Neagoe Basarab a domnit intre 1412-1421? (a domnit  intre 1512-1521 n.r). Gasiti pe Google. Dar as vrea sa am competenta sa repar un calculator.”

In cadrul discutiilor, Traian Basescu a afirmat, la un moment dat, ca personal se lupta pentru libertatea lui.

  • ”Ma lupt sa fiu liber sa ies cu sotia mea la cumparaturi sau la restaurant. Nu vreau sa chem lautarii acasa, vreau sa ies”, a spus presedintele razand.

Seful statului a mai precizat ca raportul dintre stat si cetatean trebuie schimbat.

  • “Daca discutam de raportul stat-cetatean, nevoia majora a oamenilor este legata de inversarea raportului: statul sa fie la dispozitia cetateanului si nu cetateanul la dispozitia statului. Si aici discut si de relatia cu politistul, si de relatia cu omul la care te duci sa platesti gazele sau lumina electrica, si de relatia cu cel de la Garda Financiara, cand se duce la o firma i se pare ca el e Dumnezeu care a intrat in firma aia, care produce si taxe pentru bugetul de stat, da si salarii la oameni. Statul stapan este cel pe care noi inca il avem in raport cu cetateanul.”

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat la Targu Mures la dezbaterea cu tema „Romania in anul 2020 – perspective de viitor”, organizata de Fundatia Konrad Adenauer. Potrivit organizatorilor, scopul dezbaterii a fost acela de a se vedea care este strategia Romaniei pe urmatorii 10 ani si ce se poate face, mai ales ca „istoria nu sta pe loc, iar acest fapt a fost simtit si in istoria de 100 a tarii noastre”.