O persoana "neutra politic" sau un reprezentant al opozitiei, la conducerea Ministerului de Interne. Sunt cele doua propuneri pe care seful statului le-a facut, in cadrul intalnirii de marti dupa-amiaza de la Cotroceni, liderilor PDL si PSD, Emil Boc si Mircea Geoana.

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

  • "Le-am solicitat lui Boc si Geoana sa organizeze cat mai repede intalnirea in cadrul coalitiei pentru a gasi solutii. Mi se pare nepermisa suspendarea dialogului. De ieri dimineata, cele doua partide, desi au un protocol, au corespondat prin presa, preferand de multe ori sa utilizeze jignirea, ca mijloc de a se adresa unul altuia".
  • I-am informat pe presedintii celor doua partide ca au discreditat in mod nemeritat activitatea Ministerului de Interne.
  • Neincrederea in activitatea Ministerului de Interne a fost transferata catre populatie.
  • Cele doua solutii pe care le-am propus liderilor celor doua partide pentru a se diminua sau elimina suspiciunea ca prin persoana ministrului de Interne se pot diminua alegerile sunt urmatoarele: o persoana neutra politic sa fie desemnata ministru de Interne.
  • A doua solutie, care poate inchide gura celor doua partide din coalitie, poate fi desemnarea unui ministru care sa provina din opozitie. 
  • Am utilizat aceasta solutie atunci cand am desemnat directorii pentru serviciile de informatii, astfel, atat la SIE cat si la SRI am pus politicieni care proveneau din partide in opozitie cu presedintele.
  • Rugamintea mea la sefii celor doua partide este sa nu suprapuna o criza politica peste o criza economica.
  • Sefii PSD si PDL trebuie sa stapaneasca orgoliile partidelor, pentru a nu impinge spre o criza politica o decizie constitutionala a premierului. Este normal ca un prim-ministru sa remanieze un ministru de care nu e multumit. 
  • Nu ma grabesc, prefer sa las cele doua partide sa gaseasca solutii, mai ales ca propunerea pentru preluarea interimatului la Interne ar putea accentua neincrederea intre cele doua partide.

Liderii PSD si PDL, Mircea Geoana si Emil Boc, au fost convocati de seful statului la Cotroceni in aceasta dupa-amiaza, la discutii pe tema crizei din coalitie.

Premierul Emil Boc a anuntat, la ora 13:00, dupa expirarea ultimatumului pe care il daduse PSD pentru nominalizarea unui inlocuitor pentru Dan Nica, ca a trimis la Cotroceni propunerea de revocare din functie a ministrului de Interne, iar PSD nu a nominalizat un inlocuitor. Potrivit premierului, democrat-liberalul Vasile Blaga va asigura interimatul la conducerea Ministerului de Interne.

La randul sau, liderul social-democrat Mircea Geoana a declarat ca ministrii PSD vor demisiona din Guvern, daca Traian Basescu semneaza propunerea de revocare din functie a lui Dan Nica.