Parlamentarii liberali au depus sambata sesizarea de neconstitutionalitate asupra Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea la 15 septembrie, relateaza NewsIn.

Sesizarea liberalilor la CCR pe Legea salarizarii vizeaza sapte aspecte de neconstitutionalitate. Astfel, sustine PNL, Guvernul a incalcat articole din Constitutie, pentru ca si-a asumat raspunderea, in aceeasi zi, pe trei proiecte de lege si Legea salarizarii nu avea avizul Consiliului Economic si social. Tot la capitolul neconstitutionalitate, liberalii au trecut faptul ca, potrivit legii, desi titlul acesteia vorbeste despre caracterul unitar al unei legi, categoriile exceptate constituie de fapt o abatere de la criteriul unitatii. "Aceasta abatere, constituie in fapt o discriminare, o disproportie intre o categorie de salariati de la bugetul de stat, creand o categorie privilegiata de salariati de la bugetul de stat carora nu li se aplica aceasta lege, beneficiind in continuare de legi speciale", scriu liberalii in sesizarea catre CCR.

O alta prevedere constitutionala care ar fi incalcata de Legea salarizarii unice, potrivit liberalilor, este cea referitoare la restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati, pentru ca, prin art. 30, alin (7) din lege, orele suplimentare nu sunt prevazute pentru anul 2010.

Liberalii sesizeaza si faptul ca legea prevede ca actele de contestare salariala sunt de competenta instantelor de contencios administrativ.

PNL considera si ca, prin eliminarea cumulului de functii (salariat la stat-pensionar), este limitat si incalcat dreptul constitutional al oricarei persoane la munca.

Si pentru celelalte doua proiecte pe care Guvernul si-a angajat raspunderea opozitia a sesizat CCR - Legea educatiei (atacata de PNL) si Legea privind reorganizarea unor institutii si autoritati publice (atacata de PNL si UDMR).