Ideea unui Parlament unicameral este "o obsesie personala" a lui Traian Basescu, "suspecta si periculoasa pentru democratia romaneasca", a declarat joi Ion Iliescu, dupa ce seful statului a anuntat intentia de a organiza un referendum pe aceasta tema, in ziua alegerilor prezidentiale.

"Mi se pare periculoasa o asemenea chestiune si populista". Traian Basescu vrea, practic, sa elimine Parlamentul si sa-l inlocuiasca cu o Mare Adunare Nationala. Cei care sunt deranjati de Parlament sunt deranjati, de fapt, de democratie", a afirmat fostul presedinte, la Antena 3.

El a sustinut ca o astfel de propunere "nu se rezolva batand din palme", fiind necesara o analiza serioasa, si nu un "referendum ad-hoc".

"Stiu ca pe dansul il deranjeaza Parlamentul", a continuat Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, adaugand ca "aceasta idee este nociva si trebuie respinsa cu vehementa".

Ion Iliescu a invocat experienta europeana, unde parlamentele bicamerale sunt preponderente, dar si istoria Romaniei, intrebandu-se, in final: "De unde pana unde aceasta dorinta de simplificare?"