Aparent, odata cu apropierea alegerilor, romanii se impart tot mai vizibil in doua tabere – pro si anti Basescu. Exista insa si o a treia categorie, mai numeroasa decat primele doua, dar despre care nu se scrie prea mult - cei care s-au saturat sa voteze un candidat doar pentru ca opozantul sau este mai rau, mai prost, mai mincinos sau pentru ca are mai multi moguli in spate, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Ce vreau eu, ca persoana care face parte din aceasta a treia categorie de alegatori? Vreau sa vad rezultate, nu promisiuni, vreau sa asist la o dezbatere bazata pe idei si programe, nu pe acuze gratuite, vreau sa vad cum le crapa obrazul de rusine politicienilor cand li se aminteste ca promisiunile din toate campaniile electorale au fost si sunt in proportie de 90% neonorate.

Vedem asa ceva? Nu. In schimb, asistam la o escaladare fara precedent a violentei de limbaj, sustinatorii diverselor tabere se radicalizeaza pe zi ce trece, iar mesajele pozitive (exista asa ceva?) se pierd in marea de invective si injuraturi.

In 22 noiembrie, voi merge la vot si voi vota asa cum imi dicteaza constiinta, dar pana la alegeri, pe blogul acesta nu veti vedea nicio atitudine pro sau contra unui candidat sau altul. Nu voi face campanie pentru nimeni si impotriva nimanui si nu voi scrie despre alegeri decat in conditii exceptionale.

Astazi, insa, as dori sa imi spun pentru prima si ultima oara parerea despre cei mai importanti patru candidati, desi doi dintre ei nu si-au anuntat in mod oficial candidatura.

Mircea Geoana – cel mai slab si mai vulnerabil dintre cei patru. De prea multe ori a vorbit gura fara el, a promis multe lucruri traznite, se afla mult sub scorul partidului pe care il conduce si cred ca omul este constient ca nu va castiga. Probabil ca in acest moment isi negociaza pozitia pe care o va avea dupa alegeri. Dincolo de orice calcul, insa, nu pot vota un reprezentant al PSD-ului pentru functia de Presedinte.

Sorin Oprescu - este o copie destul de reusita a lui Traian Basescu, insa ramane o copie. A castigat functia de Primar General dupa ce pozat in victima a sistemului (vezi intamplarea cu semnaturile), insa nu a facut nimic concret din momentul in care a ajuns la Primarie.

Va fi greu pentru el sa ajunga in turul doi pentru ca in tara este destul de putin cunoscut (sa nu confundam Bucurestiul cu Romania), nu are realizari notabile, nu are o infrastructura de partid in spate, iar Cozmanca nu poate face minuni. Are doua lucruri in comun cu TB - lipsa de onestitate (a promis ca nu va candida) si faptul ca este un tip 'de comitet'. Daca in turul doi voi avea de ales intre copie si original, o sa aleg originalul.

Crin Antonescu - este cel mai interesant dintre candidatii principali, insa cred si eu ca momentul sau nu a venit inca. Crin Antonescu incearca o altfel de campanie, insa nu poate suplini lipsa experientei in dezbaterile politice la nivel inalt. L-am vazut in week-end-ul trecut la o emisiune TV cu domnii Hurezeanu si Boda – nu m-a convins. Vorbeste mult si frumos, dar fara substanta, incercand sa suplineasca 'din vorbe' lipsa de experienta.

Avantaje: nu a fost implicat in nici un scandal de coruptie, pare a fi onest, are priza la o categorie de public cu o educatie peste medie, dar care nu prea voteaza. Din nefericire pentru el, nu il vad scotand oamenii in strada, asa cum a facut TB in 2004. Cel putin, nu inca.

Dezavantaje: de departe, lipsa de experienta. Nu este suficient de 'copt' pentru a reprezenta o alternativa viabila la TB si nu are realizari notabile pe care sa le scoata in fata. In plus, a lipsit cam mult de la sedintele Parlamentului.

Una peste alta, daca va continua sa faca o campanie pozitiva si va evita sa joace pe terenul Basescu/Oprescu, va avea de castigat pe termen lung. Este unul dintre putinii oameni politici romani care promit.

Traian Basescu - cred ca s-a spus tot ce se putea spune despre acest personaj. Nu a fost invins in nicio confruntare electorala, avand din acest punct de vedere un ascendent moral asupra d-lor Geoana si Oprescu. Este de departe cel mai bun actor de pe scena politica, fiind foarte convingator chiar si atunci cand este evident ca minte. Am votat cu el in 2004, si nu imi pare rau, daca ma gandesc la ce alternativa am avut.

Este atacat din toate partile, iar asta ii convine de minune. Ceea ce par a nu intelege toti cei care il lovesc este ca Traian Basescu se hraneste din toata aceasta energie negativa, ca abia asteapta sa fie atacat, si sunt convins ca, in campanie, vom vedea un candidat care va lovi inapoi cu ambele maini.

In plus, nu inteleg cum isi imagineaza 'mogulii' ca pot avea succes in campania de denigrare pe care o deruleaza de ceva vreme, din moment ce il ataca prin intermediul unor persoane fara nici un fel de credibilitate (vezi SRS, Ciuvica samd).

Inca nu stiu cu cine voi vota in noiembrie, insa, desi nu exista nici un candidat care sa ma convinga cu adevarat ca merita votul meu, ma voi duce la alegeri. Va indemn si pe voi sa faceti acelasi lucru.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.