Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, face, pe blogul personal, o analiza a posibililor candidati la alegerile din noiembrie. Ion Iliescu scrie ca il sustine pe Mircea Geoana, chiar daca "nu contest ca are unele slabiciuni: insuficienta experienta si formare politica, unele inabilitati si stangacii", dar este de parere ca "realegerea lui Traian Basescu ar fi lucrul cel mai grav".

Ion Iliescu despre candidatii la alegeri:

  • "Oricare dintre principalii contracandidati este de preferat in locul lui Traian Basescu."

Ion Iliescu despre Traian Basescu:

  • "Mandatul sau a insemnat cinci ani pierduti – timp in care s-a degradat continuu climatul politic. El a intretinut o permanenta stare conflictuala intre institutiile statului. In loc sa fie factor de coagulare al fortelor, a fost un factor de discordie – pentru ca este, prin firea si caracterul sau, un om conflictual. Nu are, cred eu, calitatile elementare necesare unui om de stat, nicidecum unui sef de stat."
  • "Asa-zisa charisma a sa, manifestata la petreceri, la restaurante, la nunti si botezuri – nu e in favoarea si la nivelul cerintelor unui sef de stat. El nu a fost capabil sa-i tina alaturi de sine nici pe proprii sai consilieri. Iar in planul relatiilor internationale – atribut esential al sefului statului – a reusit sa ne izoleze in lume, chiar si in relatiile cu vecinii. Trebuie stopata prezenta lui Traian Basescu in fruntea statului, daca vrem sa iesim din actuala situatie in care se afla functionarea institutiilor statului."

Ion Iliescu despre Mircea Geoana:

  • "Bineinteles, eu il sustin pe Mircea Geoana, candidatul Partidului Social Democrat. Nu contest ca are unele slabiciuni : insuficienta experienta si formare politica, unele inabilitati si stangacii. Dar, cine nu are slabiciuni?"
  • "In schimb, spre deosebire de Traian Basescu, Mircea Geoana are capacitatea intelectuala si potentialul necesar sa le depaseasca si detine o experienta utila in domeniul relatiilor internationale (asa cum spuneam, atribut esential al sefului statului)."