La doar cateva ore dupa asumarea raspunderii in Parlament pe un pachet de trei legi, o parte din membrii Guvernului au plecat Roma pentru a primi o binecuvantare de la Papa Benedict al XVI-lea si pentru a avea o discutie cu premierul italian Silvio Berlusconi. Premierul Emil Boc, impreuna cu trei dintre ministrii cabinetului sau - cel al Economiei, cel al Sanatatii si cel de Externe - au ajuns la Suveranul Pontif.

Premierului i s-a oferit un stilou personalizat, iar ministrilor cate o medalie pontificala. Nici Emil Boc nu s-a lasat mai prejos si i-a facut cadou Papei un vas albastru cu fir de aur, opera a artistului Ioan Nemtoi.

Intalnirea cu Berlusconi nu s-a lasat cu daruri; in schimb, s-au lansat complimente de ambele parti. Cei doi premieri au laudat, reciproc, colaborarea foarte buna dintre cele doua tari. "Dupa cum stiti, Italia este primul partener cu 27.000 de firme in Romania pentru care lucreaza 800.000 oameni. Iar in ceea ce priveste schimbul comercial, suntem cel de-al doilea partener al Romaniei. Putem intensifica aceasta buna colaborare", a declarat premierul italian la sfarsitul intalnirii. Primul-ministru roman a dublat declaratiile omologului sau.

Berlusconi a adaugat ca pe langa cei 800.000 salariati platiti de italienii veniti in Romania, exista inca 1,2 milioane de romani care lucreaza in Italia. "Circa doua milioane de romani au legaturi directe sau indirecte cu cu Italia. Intre orasele din Romania si Italia exista peste 370 de zboruri pe saptamana".

Emil Boc s-a simtit obligat sa aminteasca si problema legata de infractionalitate. "Am spus inca odata toleranta zero fata de infractionalitate. Aceasta nu are cetatenie. Prin nationalitate, cazurile individuale nu pot fi extinse si generalizate", a spus Emil Boc.

Spectacol la Vatican

Intalnirea cu Papa a avut loc chiar in ziua in care Suveranul Pontif primeste, in Audienta Generala, vizitatori veniti din intreaga lume. In fiecare zi de miercuri pe care si-o petrece la Vatican, Suveranul Pontif organizeaza audientele generale. Pana sa-l primeasca pe Boc, Papa s-a adresat numerosilor credinciosi veniti din toate colturile lumii: pelerini, turisti, grupuri organizate sau personalitati de toate nationalitatile.

Dupa o scurta ceremonie religioasa, Papa a adresat urari de bun venit in mai multe limbi, dupa care a inceput sa salute diferitele grupuri de cetateni veniti in audienta.

Atunci, in sala Vaticanului, a inceput un adevarat spectacol. La fiecare salut, grupul vizat raspundea cu aplauze, cu strigate sau in diverse modalitati care mai de care mai ciudate, manifestari care erau privite cu ingaduinta de Papa. Raspunsul dat Suveranului Pontif la salut depindea de imaginatia fiecarui grup precum si de numarul acestora. Un grup de calugarite si-a exprimat recunostinta fata de Sanctitatea Sa printr-un cantec.

La sfarsitul ceremoniei, Papa i-a salutat personal pe cardinali si pe oficialii prezenti in primele randuri, dupa care a plecat sa-l primeasca pe Emil Boc.