In timp ce premierul Emil Boc isi prezinta legile, un ministru PSD si unul PDL fac schimb de bancuri si se amuza. Alti participanti la sedinta din Parlament vin cu mesaje pe tricouri. Dupa ce Traian Basescu isi incepe discursul, Crin Antonescu comenteaza din sala fiecare fraza cu un zambet ironic sau cu o grimasa si mai ironica. Spre finalul celor doua ore de discurs, unii parlamentari iau notite, altii se joaca pe telefon. Unii se prapadesc de ras iar pe altii ii trezesc aplauzele din final.

Inainte de asumarea raspunderii in Parlament, tensiunea e maxima pe holuri. Vine sau nu vine PSD in sala? In final vin, iar cativa, putini, ies repede, cu banderole albe in semn de protest in timp ce Boc isi prezenta legile.

Apar clasicele zvonuri referitoare la o posibila rupere a Coalitiei. In ziua asumarii raspunderii, doi ministri din cele doua partide rivale se amuza copios la prezidiu. Vezi aici cum se distreaza ministrii Elena Udrea PDL si Ilie Sarbu PSD in timp ce primul-ministru incerca sa convinga audienta ca invatamantul trebuie reformat.

In timp ce premierul Emil Boc explica legea unica a salarizarii in sistemul de stat, un grup de sindicalisti ai Federatiei Educatiei Nationale FEN isi face aparitia la balcon. De pe tricouri, transmit rapid doua mesaje: Rusine si Demisia.

Inainte de discursul maraton al presedintelui Basescu, pe holurile Parlamentului isi fac aparitia Mihai Razvan Ungureanu seful SIE si Nicolae Vacaroiu, seful Curtii de Conturi.

In sala e prezent si Crin Antonescu. Candidatul PNL rade la fiecare fraza. Dupa cateva hohote si grimase, Antonescu paraseste sala mult inainte ca Traian Basescu sa isi fi terminat discursul.

Alti parlamentari se arata indiferenti de discursul lui Traian Basescu. Prefera sa se joace pe telefon sau sa isi citeasca sms-urile.

Unii mai constiinciosi isi fac notite... probabil pentru viitoarele emisiuni televizate.

Dupa o ora si jumatate, presedintele isi prezenta inca bilantul mandatului. Doua doamne parlamentare fac schimb de poante.

La final, Traian Basescu zaboveste in sala, strange cateva maini, primeste si cate un document. La prezidiu isi face aparitia fostul ministru Monica Iacob Ridzi, care mai apoi insoteste grupul care il inconjoara pe presedinte.

O alta doamna aproape ca adormise. Noroc cu aplauzele de final. Dupa un discurs de peste doua ore ziaristii se intrebau daca Basescu a fost aplaudat pentru ce a spus sau pentru ca a terminat.

Cu cateva ore mai devreme in fata Parlamentului

Inainte ca premierul sa anunte asumarea raspunderii pentru cele trei pachete de legi, cateva sute de sindicalisti au protestat, marti in Parcul Izvor, in fata Palatului Parlamentuui. Sindicalistii din sistemul public au cerut ca sporurile sa nu le fie taiate si ca guvernul sa renunte la concedieri. Am incercat sa aflam de la liderii sindicali ai CNSRL Fratia cum e sa protestezi cand chiar esti inrolat politic.

Vezi mai jos ce a raspuns presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, care este finul lui Miron Mitrea iar sotia sa, Claudia Petcu, si ea vicepresedinte la Fratia, a candidat in 2008 pe listele PSD.

Sindicalistii de rand s-au aratat surprinsi ca liderii lor sunt angajati politic.

Presedintele sindicatului Alma Mater spune ca fostii sindicalisti ajunsi politicieni au uitat de fratii de suferinta.