UPDATE (ora 18:54): Cea de-a treia sedinta a Parlamentului, dedicata asumarii raspunderii pentru legea privind reorganizarea agentiilor guvernamentale, s-a incheiat.In Parlament urmeaza discursul sefului statului.

UPDATE (ora 18:30): Reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale au protestat in timpul discursului premierului pe tema legii salarizarii unice, cerand demisia Guvernului.

UPADTE (ora 18:05): Sedintele dedicate asumarii raspunderii pentru legea educatiei si legea salarizarii unitare s-au incheiat, urmeaza sedinta dedicata legii privind reorganizarea agentiilor guvernamentale.

UPADTE (ora 17:48): Emil Boc vorbeste despre legea salarizarii: "Inexistenta unei legi a salarizarii a facut posibilia existenta unor legi speciale pentru anumite categorii, care au creat inegalitati si nedreptati. Este timpul sa punem ordine in sistemul bugetar, cu o lege unitara a salarizarii. Legea va aduce echilibru si echitate in sistem".

UPDATE (ora 17:17): Emil Boc: "Noile manuale vor fi simplificate din punctul de vedere al informatiei. Trecerea din clasa a 8-a in clasa a 9-a aduce un element de noutate - liceele au posibilitatea sa decida cum fac selectia: prin testare sau pe baza mediilor. Bacalaureatul va avea doar 3 probe, dintre care doar limba romana este obligatorie."

UPDATE ora (17:06) Emil Boc: "Legea educatiei va avea nevoie de o perioada de timp pentru a putea fi pusa in aplicare. Una dintre obiectivele ei este . In acest moment, accentul in invatamant se pune pe memorare si acumulare de informatie, nu pe competente."

UPADTE (ora 17:00): Emil Boc prezinta o parte dintre prevederile noii legi a educatiei.

UPADTE (ora16:57): A inceput discursul lui Emil Boc: "Guvernul PDL-PSD are ca obiectiv depasirea crizei economice si realizarea reformei statului. Ne-am propus sa facem reformele pe care nimeni nu le-a facut in ultimii 20 de ani. 20 de ani au fost de ajuns, e timpul faptelor. De aceea, Guvernul pe care il conduc vine astazi in fata dumneavoastra cu 3 proiecte majore de reformare a statului, care vor schimba in bine viata romanilor, chiar daca vom lua masuri dure, dar corecte."

UPDATE (ora 16:53): 20 de parlamentari PSD, precum si parlamentari PC, au parasit sala in semn de protest fata de Legile educatiei. Printre ei se numara Eugen Nicolicea si Lia Olgura Vasilescu

UPDATE (ora 16:50): Liderul PNL Crin Antonescu, primul care a luat cuvantul la sedinta: "Nu se poate sa ai o majoritate de 70% in Parlament si sa nu ai curajul sa faci o dezbatere parlamentara pe niste legi." PNL boicoteaza sedinta parlamentara de asumare a raspunderiisi pregateste o motiune de cenzura.

UPDATE (ora 16:47): Sedinta Parlamentului a inceput.

UPDATE (ora 16:39): Mircea Geoana da de inteles, dupa intalnirea cu grupul parlamentar al PSD, ca social-democratii vor vota in favoarea asumarii raspunderii: "Am fi fost in situatia sa respingem asumarea raspunderii, dar acest lucru ar fi insemnat caderea Guvernului si criza politica in Romania, ar fi fost impotriva intereselor intregii natiuni."

UPDATE (ora 16.33) 12 parlamentari PSD poarta banderole albe pentru a protesta fata de asumarea raspunderii pe Legile educatiei.

UPDATE (ora 16.30) Sedinta este deja in intirziere cu 30 de minute, dupa ce parlamentarii PSD au negociat insents prezenta in sala. Surse parlamentare sustin ca e posibil ca PSD sa voteze pentru o eventuala motiune de cenzura La legile educatiei

Guvernul Emil Boc urmeaza sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pe trei pachete legislative controversate: legile educatiei, ale salarizarii unice si restructurarii agentiilor guvernamentale. Sedinta de asumare a raspunederii pentru primul pachet de legi, cel al educatiei, ar fi trebuit sa inceapa la ora 16:00, insa nu a inceput nici pana acum, iar PSD nu a anuntat deocamdata daca sustine sau nu asumarea raspunderii.

HotNews.ro va tine la curent cu desfasurarea evenimentelor

Programul zilei:

Ora 16:00 - Angajarea raspunderii Guvernului asupra Proiectului Legii Educatiei Nationala

Ora 17:00 - Angajarea raspunderii Guvernului asupra Proiectului de lege privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice

Ora 18:00 - Angajarea raspunderii Guvernului asupra Proiectului de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International

Partidul National Liberal a anuntat ca va boicota sedinta celor doua Camere ale Parlamentului, in care premierul isi va asuma raspunderea, dupa cum a declarat luni liberalul Eugen Nicolaescu.

In cazul in care nu va exista cvorum, primul ministru nu va putea sa isi asume raspunderea guvernului in fata Parlamentului.

Daca acest demers esueaza, liberalii se gandesc la alte doua solutii pentru blocarea legilor: contestarea la Curtea Constitutionala si, daca UDMR se razgandeste, depunerea a trei motiuni de cenzura. Conservatorii spun ca vor purta bandelore albe in semn de protest. Chiar la ora la care executivul isi va asuma raspunderea pe cele trei legi, peste 6.000 de oameni vor picheta sediul Guvernului.

Profesorii, functionarii publici si cadrele din sistemul sanitar sunt nemultumiti de legea unica a salarizarii. 11 federatii sindicale care au semnat „Alianta bugetarilor” au anuntat greva generala incepand cu 5 octombrie.

Tot astazi, in ziua asumarii raspunderii de catre Executiv, presedintele Traian Basescu, va rosti un mesaj in Parlament la ora 19:00 „cu privire la principalele probleme politice ale natiunii", se arata in scrisoarea sefului statului catre presedintii celor doua Camere. Traian Basescu propusese sa se adreseze Palamentului in 14 septembrie, dar pentru deputati si senatori aceasta a fost zi libera cu ocazia inceperii noului an scolar.