Primaria Turda condusa de PDL le-a cerut printr-o adresa agentilor economici din oras sa isi coloreze imobilele, tonetele, panourile publicitare in portocaliu. "Din paleta de culori, portocaliul este cea mai frumoasa culoare. Se vede chiar si noaptea", a explicat viceprimarul primariei Turda. El mai spune ca portocaliul se potriveste bine cu florile din oras. Primarul orasului, Tudor Stefanie (PDL) a explicat ca, de fapt, nu toate cladirile vor fi vopsite in portocaliu, numai cateva si ca nu e atat de grav.

Primaria Turda a emis recent o adresa catre agentii economici din localitate in care se mentioneaza: "Va solicitam ca in termen de 72 de ore sa finalizati lucrarile de reparatii si vopsitorii exterioare la cladirea pe care o detineti in Turda. Culoarea stabilita este portocaliu. In cazul in care nu va conformati veti fi sanctionat potrivit legislatiei in vigoare". In adresa se mentioneaza ca obligatia agentilor economici de a-si vopsi cladirile este prevazuta intr-o Hotarare de Consiliul Local din 2005, modificata in 2006. Vezi aici adresa primariei.

Uscatul rufelor in spatiul public, interzis

De remarcat ca HCL-ul prevede o serie de dispozitii pentru cetatenii si agentii economici din Turda: sa pastreze curatenie pe langa imobilele in care locuiesc, sa isi curete trotuarele de zapada, sa nu blocheze strazile cu masinile de aprovizionare, sa nu isi usuce rufele pe spatiul public etc. Reporterii codidianului local Ziua de Cluj au notat ca adresa semnata de catre primaria Turda a fost prezentata public de catre organizatia de tineret a PNL Cluj, care a criticat decizia edililor.

Mergand pe firul deciziei prin care comerciantii din Turda ar trebui sa isi vopseasca stalpii, tonetele, fatadele magazinelor in culoarea portocaliu, am incercat sa aflam de la autoritati cum a fost aleasaa culoarea. Primarul si vicerimarul localitatii sunt membri PDL iar majoritatea in consiliul local o detine acelasi partid.

Viceprimarul din Turda: Am analizat toata paleta de culori

Viceprimarul Mircea Irimie (PDL) ne-a explicat ca el a avut ideea de a transmite adresa in cauza si ca tot el a ales culoare. "Din paleta de culori portocaliul este cea mai frumoasa culoare. Am analizat toata paleta de culori si portocaliul cadreaza cel mai bine cu orasul care are foarte multe flori. Turda este orasul florilor din Transilvania. Sa stiti ca portocaliul este o culoare luminoasa care se vede chiar si noaptea", a explicat viceprimarul.

El a mai explicat ca de fapt primaria ar fi gresit textul adresei prin care obliga comerciantii sa isi vopseasca fatadele in portocaliu. "Este vorba numai de panourile publicitare, indicatoare si stalpii din oras. Eu am fost in alte orase din Europa unde toti stalpii si panourile aveau o singura culoare", a mai adaugat viceprimarul.

Primarul orasului Turda, Tudor Stefanie (PDL) spune ca deja doua locatii din oras sunt vopsite in portocaliu. "Se da prea mare importanta subiectului. Nu e vorba sa obligam pe nimeni. Mai degraba le-am cerut unora sa isi renoveze spatiile. Este vorba de niste statii auto. Doua sunt deja vopsite in portocaliu, mai e una. Dar apropo de culoare, eu vin de la mare si am vazut in Mamaia o gramada de hoteluri vopsite in portocaliu. Nu cred ca asta e un semn ca Mazare ar fi trecut la PDL", a declarat Stefanie.

Ce parere au despre decizia Primariei consilierii locali ai PNL, PSD si UDMR:

  •  "Culoarea portocalie poate fi chiar draguta dar eu cred ca primaria a transmis notificare numai unor agenti mai apropiati partidului. Eu sunt de la PSD si am patru magazine si nu am primit nimic. Mie personal imi place mov, dar fiecare are o culoare preferata", spune unul dintre consilierii PSD.
  •  "Eu nu am fost informat despre asta. Stiti, fiecare avem o culoare, reprezentam o culoare. Eu reprezint UDMR dar nu e bine sa tragem culoarea partidului asa in oras. Imi place portocaliul, dar sa nu exageram", a declarat consilierul UDMR, Biro Alexandru. 
  • "Culoarea portocalie e placuta poate chiar si pentru unii de la PSD. Eu am vazut documentul respectiv si i-am atras atentia primarului. Cred ca mai degraba e un exces de zel al unui functionar", a declarat consilierul local Ioan Berchisan.