O parte din spectatorii prezenti marti seara la Festivalul "George Enescu" au inceput sa huiduie in momentul in care ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a rostit numele presedintelui Traian Basescu, in timp ce ii oferea violonistului si dirijorului rus Maxim Vengerov o decoratie din partea sefului statului.

Dupa un concert exceptional, aplaudat indelung de cei din sala, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a urcat pe scena, pentru a-i inmana dirijorului rus ordinulul "Merit cultural" in grad de Cavaler pentru merite deosebite in promovarea Festivalului si Concursului International “George Enescu”, relateaza NewsIn. Dupa ce publicul s-a aratat iritat de faptul ca microfonul nu functiona, neintelegandu-se ce spunea Paleologu, in momentul in care ministrul s-a facut auzit, mai multe persoane din sala au inceput, la propriu, sa huiduie, la auzul numelui lui Traian Basescu. Theodor Paleologu i-a oferit lui Vengerov decoratia, mentionand ca este din partea presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Ordinul Meritul Cultural a fost conferit si regizorului Nicolas Joel, dirijorului Oleg Caetani si artistului liric Franck Ferrari, conform unor decrete semnate pe 28 august de presedintele Traian Basescu.

Maxim Vengerov, unul dintre cele mai reputate nume ale muzicii clasice, a dirijat, marti seara, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", in prima seara dedicata "Marilor orchestre ale lumii", avandu-l ca solist la vioara pe Alexandru Tomescu. Horia Mihail a fost solist la pian, iar Razvan Suma la violoncel.