Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu e hotarat sa-l sprijine pe Sorin Oprescu sa candideze la presedintie, sustine directorul de campanie al PSD, Viorel Hrebenciuc. Intrebat la Discutia de Luni difuzata de HotNews.ro si RFI cine se afla in spatele candidaturii lui Oprescu - Ion Iliescu sau Dinu Patriciu - Hrebenciuc a raspuns: "Cred ca e domnul Urdareanu, care are interese la Primaria Capitalei". Urdareanu este actionarul majoritar al grupului de firme UTI care activeaza in domeniul solutiilor de securitate fizica, al sistemelor informatice si de comunicatii.

Inregistrarea emisiunii a fost precedata de o intalnire online cu cititorii HotNews.ro, pe care o puteti urmari integral aici.

Vezi si:

Asculta emisiunea

Descarca emisiunea in format MP3

Viorel Hrebenciuc a declarat ca e convins ca Sorin Oprescu va candida si il indica pe omul de afaceri Tiberiu Urdareanu drept principal sustinator al primarului Capitalei. "Dupa ultimele vizite in sudul Frantei, banuiesc ca e hotarat sa-l sprijine pe Sorin Oprescu. Vedeti si dvs cine are interese la Primaria Capitalei si va dati singur raspunsul. Domnul Urdareanu are interese de business. Stiu ca sunt tot felul de proiecte, NetCity si altele, in care dumnealui e foarte implicat si are nevoie de semnatura primarului", a spus Viorel Hrebenciuc la Discutia de Luni, realizata de Dan Tapalaga.

De la cine va lua voturi Sorin Oprescu in caz ca va candida? "Din procentele pe care le are astazi, 11% ia din voturile lui Basescu, 14% din voturile lui Mircea Geoana, 17% din voturile lui Crin Antonescu, restul sunt de la alti candidati si independenti. Sunt date care rezulta din sondajele pe care le-am facut", sustine directorul de campanie al PSD. Hrebenciuc sustine ca, inainte de anuntarea candidaturii, Oprescu are in jur de 6 procente si se declara convins ca nu va intra in turul doi.

Hrebenciuc a confirmat informatiile aparute in presa potrivit carora Octav Cozmanca, fost ministru in guvernarea Nastase, se va ocupa de campania lui Sorin Oprescu la prezidentiale: "Cand isi va anunta candidatura, Octav Cozmanca va trebui sa renunte la calitatea de membru PSD".

Cine este Tiberiu Urdareanu

Tiberiu Urdareanu este actionarul majoritar al grupului de firme UTI care activeaza in domeniul solutiilor de securitate fizica, al sistemelor informatice si de comunicatii. In 2008, companiile sale au avut o cifra de afaceri de 160 milioane euro si are in subordine in jur de 4000 de angajati.

Presa a relatat de-alungul timpului ca grupul UTI a castigat mai multe contracte cu statul roman. Printre cele mai importante contracte sunt sistemul de taxare al Metrorex, sistemul de paza al aeroportului Otopeni. Cu Primaria Capitalei, UTI are un contract de concesiune a lucrarilor pentru reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei pentru telecomunicatii, cunoscuta sub numele NetCity, proiect de peste 200 milioane euro.

Contractul a fost aprobat in martie 2008 cand primar al capitalei era Adrian Videanu. Pe perioda guvernarii Nastase companiile conduse de Urdareanu au avut contracte si cu institutii precum SPP, Romtehnica Eximbank, Centrala Nucleara Cernavoda, Administratia Portului Constanta.

Pe atunci, Urdareanu era caracterizat de presa drept un apropiat al lui Adrian Nastase. Potrivit saptamanalului Academia Catavencu, in prezent Tiberiu Urdareanu ar fi un partener strategic al PDL si al ministrului Economiei, Adrian Videanu. Urdareanu a fost partener de afaceri cu sotia generalului Sergiu Medar, care pana in 2007 a fost consilier prezidential al presedintelui Traian Basescu. In 2004, Ion Iliescu l-a decorat pe Urdareanu cu Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler.