Purtatorul de cuvant al social-democratilor, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat luni, in urma sedintei Biroului Politic National al PSD, ca declaratiile de autonomie ale Consiliului National Secuiesc (CNS) "frizeaza separatismul", sunt anticonstitutionale si periculoase, cerand institutiilor statului sa se autosesizeze in legatura cu ultimele evenimente. Mai mult, Duvaz sustine ca presedintele Traian Basescu este cel care a "stimulat masiv" demersul CNS.

  • Declaratiile despre autonomie ale CNS frizeaza separatismul. Ele sunt nu numai neavenite si  anticonstitutionale, dar incep sa frizeze o conditie de ilegalitate flagranta, si cred ca institutiile ar trebui sa se sesizeze asa cum a facut cu mare rapiditate pentru unele lucruri mai putin semnificative.
  • "Nu trebuie sa astepte nimeni ca, fiind campanie prezidentiala, sa cedam unor asemenea solicitari, evident scoase acum din palarie, pe motivatie electorala. Prezidentiabilii nu vor sa se puna rau cu electoratul, nici cu cel secuiesc, iar atunci cel mult o sa taca in fata unor asemenea provocari. Noi nu avem de gand sa le trecem sub tacere, le respingem ca fiind anticonstitutionale si periculoase".
  • "Dorim sa traim cu totii mai bine, intr-o tara in care autonomia locala sa creasca, si ne batem pentru asta, dar nu autonomii teritoriale pe criterii etnice".
  • "Tot acest demers, din pacate, a fost stimulat masiv de presedintele actual Traian Basescu, la inceputul constituirii Consiliului National Secuiesc, organism ce acum isi propune imn, steag si propriile elemente de identificare, care pe vremea aia il vedea ca un element care sa ajute la demolarea UDRM-ului, pe care atunci era suparat din cauza colaborarii cu liberalii la guvernare. Iata cum un gest politicianist de miza mica si scurta poate sa creeze efecte perturbatoare si grave pe termen lung".