Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca liberalii cer Parchetului ICCJ sa cerceteze si sa sanctioneze participantii evenimentului de la Ordorheiul Secuiesc, criticand in acest context faptul ca seful statului nu si-a jucat rolul de mediator, relateaza Mediafax. El spune ca "pentru toata functionarea institutiilor, pentru toata asezarea in normalitate a acestora, presedintele are o raspundere fundamentala", criticand faptul ca "institutiile statului de la parchet la servicii, nu sunt capabile sa previna, sa reactioneze in fata unor asemenea evenimente atata vreme cat ele se ocupa cu altceva si sunt obiectul unui nesfarsit targ politic".

  • "PNL solicita tuturor institutiilor statului si in primul rand Parchetului General, sa declanseze toate procedurile legale de cercetare si sanctionare a participantilor la aceasta reuniune de la Odorheiul Secuiesc, organizata de Consiliul National Secuiesc, privitoare la ceea ce noi credem ca sunt incalcari ale legii, ale unor prevederi constitutionale inacceptabile si care trebuie tratate cu toata fermitatea pe care legea o prevede".

El a mentionat ca "PNL a fost totdeauna un sustinator al drepturilor minoritatilor nationale, al drepturilor culturale", adaugand ca, "atunci cand se ajunge la punerea in discutie a legii fundamentale, institutiile trebuie sa arate ca functioneaza".

In acest context, Antonescu l-a criticat pe Traian Basescu pentru faptul ca nu si-a indeplinit rolul de mediator in acest caz al secuimii, ci alimenteaza "debandada institutiilor".

  • "Sigur ca presedintele ar trebui sa aiba un rol. Sigur ca ar fi de discutat si de faptul ca dupa sapte-opt vizite celebre in secuime presedintele nu a reusit se pare un dialog cu grupurile care astazi atenteaza fatis la integritatea statului roman si au tentative de a proclama stat in stat, adopta imnuri, steme, steaguri. (...) Din pacate, presedintele actual al Romaniei nu joaca deloc acest rol, ci dimpotriva, direct sau indirect alimenteaza aceasta debandada, deruta si incapacitate a institutiilor".

Un lider CNS ii recomanda presedintelui PNL sa se informeze despre legile tarii

Presedintele CNS - Scaunul Sepsi (zona Sfantu Gheorghe), Gazda Zoltan, a declarat duminica, pentru Mediafax, ca este surprins de declaratiile lui Crin Antonescu fata de adunarea organizata de Consiliul National Secuiesc si ii recomanda liderului PNL sa studieze mai bine legislatia Romaniei.

  • "Ma suprinde deoarece dintre toti liderii politici romani pe Crin Antonescu l-am considerat unul dintre cei mai echilibrati in ceea ce priveste comunitatea maghiara si nu m-as fi asteptat ca exact el sa iasa cu astfel de declaratii".

Potrivit lui Gazda Zoltan, Consiliul National Secuiesc nu va renunta la dezideratul privind autonomia Tinutului Secuiesc, adaugand ca CNS a respectat intotdeauna legile si Constitutia Romaniei.

Adunarea alesilor locali din Tinutul Secuiesc organizata, sambata, la Odorheiu Secuiesc, de CNS, a adoptat o declaratie privind reforma administrativa si sase proiecte de hotarari, printre care si cele referitoare la adoptarea simbolurilor Tinutului Secuiesc.